Festival Anifilm už má své vítěze. Oceněné snímky vyhlásili pořadatelé online

Na 19. ročníku mezinárodního festivalu Anifilm získal hlavní cenu za celovečerní film pro dospělé japonský snímek Správnej sound. V kategorii celovečerních snímků pro děti zvítězil film Marona vypráví svůj příběh. Výsledky museli pořadatelé oznámit pouze online. Slavnostní vyhlášení se mělo původně konat v libereckém divadle, kvůli protikoronavirovým opatřením ho ale organizátoři zrušili.

Vítězný film japonského režiséra Kenji Iwaisawa je vtipně střeleným snímkem o síle hudby a potřebě seberealizace. Film Marona vypráví svůj příběh režírovala Anca Damianová a vypráví o potřebě štěstí, hledání domova, a to z psího pohledu.

Hlavní cenu za celovečerní film pro dospělé získal japonský snímek Správnej sound

V kategorii krátkých filmů zvítězilo polské naturalistické road movie Acid Rain a mezi studentskou tvorbou zabodoval český film Dcera režisérky Darii Kashcheevy. Její film se stal zároveň nejlepším animovaným dílem v národní soutěži Český obzor a získal národní cenu v kategorii studentský film.

„S celkem třemi cenami z Anifilmu si tak Dcera může připsat další úspěch v už tak fenomenální soupisce cen,“ uvedla Zajícová. Dcera byla letos i v nominaci na jednu z cen americké filmové akademie Oscar.

Animovaný film Dcera režisérky a studentky pražské FAMU Darii Kashcheevy dosáhl skvělého úspěchu.

Na Anifilmu vyhrál mezi nenarativními a abstraktními animacemi švýcarský snímek Průměrné štěstí a nejlepším videoklipem se stalo české video režijního tandemu Bety Suchanové a Nory Štrbové pro rapovou dvojici P/\ST a jejich píseň Tíseň. V kategorii VR filmů uspěl americko-francouzský film BattleScar – punk vynalezly holky.

Čtěte také

O vítězích národní soutěže Český obzor rozhodla ještě před zahájením Anifilmu svým hlasováním Rada animovaného filmu. Kromě Dcery získaly ocenění i další snímky. Nejlepším krátkým filmem se stal snímek Pračka Alexandry Májové. Tato autorka spolu s Kateřinou Karhánkovou získala cenu i v kategorii nejlepší televizní / online seriál za epizodu Na Lanýže ze seriálu Mlsné medvědí příběhy.

Cenu za nejlepší zakázkové dílo získal spot Dezinformace v online prostředí v režii Kryštofa Pacourka a cenu za nejlepší videoklip Talya La Lia: Shredder od režisérského dua Eliška Oz a Lee Oz.

V kategorii Nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil britský projekt z Inkle Studios Heaven's Vault a cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnesla česká hra Jakuba Dvorského Pilgrims ze studia Amanita Design.

Cena za celoživotní přínos animovanému filmu byla letos udělena Ivo Špaljovi. „Tento mistr filmového zvuku je známý z mnoha animovaných filmů i dlouhodobou spoluprací s Janem Švankmajerem,“ uvedla mluvčí festivalu Gabriela Zajícová.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související