Animáky nejsou jen pro děti. Přesvědčte se na Anifilmu: Poprvé v Liberci

Město pod Ještědem bude vůbec poprvé hostit mezinárodní festival animovaných snímků Anifilm, který se na sever Čech přesunul z Třeboně.

Čtěte také

Původně měl festival v Liberci začít už v květnu, neumožnil to ale tehdejší nouzový stav. Šestidenní mezinárodní festival animované tvorby Anifilm se tak v Liberci koná od 6. do 11. října. 19. ročník přehlídky pořadatelé přesunuli pod Ještěd z Třeboně.
I přes další nouzový stav, který začal platit jen den před začátkem festivalu, pořadatelé dodrží plánovaný program. Návštěvníci uvidí téměř 500 snímků, promítat se budou například v kině Varšava, v krajské knihovně a také na Benešově náměstí. „Každý si tam najde to své, od malých dětí přes studenty po dospělé. Středobodem festivalu, kam každý návštěvník musí, kvůli akreditaci, vejít poprvé je Liberecký zámek. Tam chystáme výstavy, instalace, workshopy…,“ doplnil programový ředitel filmové přehlídky Pavel Horáček.

  • Kde všude se s festivalem v Liberci potkáte, zjistíte zde.

Organizátoři zrušili doprovodné koncerty. Filmových představení se ale opatření netýkají, a tak přehlídka světové i české animované tvorby svůj další program nezmění, říká jedna z organizátorek Gabriela Zajícová: „Máme sekci ‚Slyšet animaci‘, tím doufáme, že částečně nahradíme zrušený hudební program. Také budeme mít brigádníky, kteří po každé projekci vydezinfikují sály. A máme také akreditace, které umožní kontrolovat počet diváků v sále. Všude bude k dispozici dezinfekce, roušky a všechny opatření dodržíme,“ popsala. Vstup na filmové projekce bude možný jen s ústní rouškou.

Host: Tomáš Rychecký

Hostem Dopoledne pod Ještědem by výkonný ředitel festivalu Anifilm Tomáš Rychecký

Hostem Dopoledne pod Ještědem byl jeden den před jeho zahájením výkonný ředitel festivalu Anifilm Tomáš Rychecký. Jaké byly začátky festivalu? Proč se Anifilm z Třeboně přesunul právě do Liberce? Jak pořádání festivalu zasáhla letošní situace s koronavirem? Jsou animované filmy i pro dospělé? Kolik filmů musí porota před začátkem festivalu shlédnout a do jakých je pak dělí kategorií? A jaký je tip na film, který byste měli vidět, od samotného ředitele festivalu? Poslechněte si rozhovor.

autoři: Lucie Fürstová , Iveta Kalátová , reČRoL

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.