V Jizerkách opatrně, lesníci tam těží smrky napadené kůrovcem. Na feromonové lapáky raději nesahejte

27. červenec 2021 16:04

Turisté v Jizerských horách musí v těchto dnech počítat s tím, že se tam potkají s dělníky, kteří kácejí a následně odklízejí kmeny stromů. Jde o smrky napadené kůrovcem, které je potřeba co nejrychleji zlikvidovat. V lesích jsou kromě dřeva také nástrahy na škůdce.

Čtěte také

Pokácené dřevo je u cest na mnoha místech od Bedřichova přes Novou Louku až po Jizerku. Skácené a chemicky ošetřené kmeny slouží i jako nástražná past na kůrovce; kmeny jsou překryté insekticidními sítěmi napuštěnými jedem. Pěší turisté i cyklisté by měli být proto na svých výletech obzvlášť ostražití.

Více se dřevo těží spíše v nižších partiích hor, kde kůrovec řádí nejčastěji. V rámci Libereckého kraje je to nejvíce na Frýdlantsku, tedy v podhůří Jizerských hor a na jeho severním úbočí. Pokácené stromy jsou svezené vždy na okraje lesních cest, nejčastěji těch asfaltových, odkud je pak odvážejí traktory a nákladní auta, na kmeny stromů poskládané do takzvaných pyramid je ale možné narazit i na perkových stezkách uprostřed lesů; ať už v okolí Bedřichova, přehrady na Černé Nise nebo kolem Nové Louky a Hřebínku, a také kolem Souše nebo Smědavy. Žádné turistické ani cyklistické trasy kvůli kácení uzavřené nejsou.

Lapačům a lapákům se raději vyhněte

Lapače na kůrovce jsou označené

Obranných mechanismů proti kůrovci je v celých Jizerských horách víc než 4 tisíce kusů. Nejčastěji to jsou plastové krabičky s feromony; tedy lapače. Ty jsou malé a nikde nepřekážejí. Je ale možné narazit také na lapáky; tedy odumřelé skácené stromy, které jsou napuštěné jedem, aby nalákaly škůdce, který na nich pak hyne. Na tyto stromy se nesmí sahat. A lidé se nesmějí dotýkat ani insekticidních sítí, to jsou také chemikálií napuštěné materiály, přehozené přes pyramidy skácených stromů v lesích u cest. Jsou u nich vždy cedule, které známe z obalů od chemikálií, a nechybí upozornění, že lidé se nemají k těmto ochranným mechanismům přibližovat.

Kůrovcová kalamita v Jizerských horách

Smrkové dřevo napadené kůrovcem

V polovině léta je doba takzvaného druhého kůrovcového rojení, kdy vylétává škůdce druhé generace. První bylo na jaře, poté, co roztál všechen sníh, to bylo letos v Jizerských horách v dubnu, na některých místech v květnu. Pokud jde o zasažené lokality, jsou to spíše níže položená místa, ale kůrovec už se objevuje i ve vyšších partiích, například pod Smědavou. Nicméně nejde o plošný výskyt, jedná se spíše o jednotlivé stromy, i kácení je tedy nahodilé, a ne plošné; v jednom úseku se kácejí vždy jen ty stromy, které jsou nemocné, zbylé se nechávají. Taková těžba je logisticky náročnější a trvá déle.

Spustit audio

Související