V jablonecké MHD si jízdenky koupíte sami. Budete potřebovat kartu

5. květen 2021 11:21

Jablonecká MHD testuje nový systém, díky kterému si lidé mohou v autobusech kupovat jízdenky sami, buď pomocí krajské karty Opuscard nebo klasické platební karty. Oběma způsoby mohou cestující v jablonecké veřejné dopravě platit sice už od letošního února, kdy autobusy začal provozovat nový dopravce, dosud to ale šlo jen s asistencí řidiče. To se teď mění.

Čtěte také

Podle ředitele Jablonecké dopravní společnosti Luboše Wejnara budou cestující moct sami bezkontaktně platit na linkách, kde jezdí menší, nízkokapacitní autobusy. Například do nemocnice, do Proseče nad Nisou, Jindřichova nebo z Janova nad Nisou do Hrabětic. Technici v prvních květnových dnech do odbavovacích zařízení nahrávají potřebný software. Pokud se osvědčí, mělo by všechno fungovat v týdnu od 10. května.

Cestující v jablonecké MHD sice budou dál nastupovat jen předními dveřmi, jízdné si ale navolí sami. „Budou tam dva piktogramy pro volbu jízdného, základní nebo zlevněné jízdenky. V druhém kroku cestující zvolí platbu kartou Opuscard nebo bankovní kartou,“ vysvětlil ředitel Jablonecké dopravní Luboš Wejnar:

Cena jízdného se nemění, zůstává na 18 korunách, s kartou Opuscard je o 2 koruny levnější. Děti a senioři nad 65 let platí teď za cestu po Jablonci nad Nisou 4 koruny, lidé nad 70 let jezdí zdarma.

Cestující si také přímo v MHD mohou koupit jízdenku až do cílové stanice kdekoliv v Libereckém kraji. Zatím to funguje jen u některých meziměstských přepravců. Platí to i pro vlaky až na hranice Libereckého kraje.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související