V Jablonci nad Nisou opraví byty. Město si na to vezme dvacetimilionový úvěr

Dvacetimilionový úvěr si vezme Jablonec nad Nisou na rekonstrukci 48 bytů. Zhruba polovina z nich se nachází na Žižkově vrchu. Úvěr chce město splácet z vybraného nájemného.

Informoval o tom ekonomický náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). Jablonec vlastní skoro 800 bytů, přes 100 jich bylo podle Kouřila ještě před dvěma lety neopravených a neobsazených.

„V roce 2019 i 2020, vždy zhruba po deseti milionech korun, se upravilo po 20 bytech a byty se obsadily postupně. Zbývá nezrekonstruovaných 64 bytů, z nichž je 48 malometrážních a ty bychom právě prostřednictvím tohoto účelového úvěru chtěli zrekonstruovat v rychlejším tempu, než kdybychom opravovali v tempu po deseti milionech ročně,“ řekl Kouřil. Zájem o opravené byty je podle něj velký. „Pět až deset uchazečů u každého bytu, který jsme v posledních měsících obsadili,“ doplnil.

Město je nabízí za 120 korun na metr čtvereční a s touto částkou počítá i u bytů, jež opraví s pomocí úvěru. Vybrané nájemné bude podle Kouřila stačit k pokrytí splátek. „Měsíční splátky budou činit 166 700 korun a splácet se bude od ledna 2023 do prosince 2032. Úroková sazba ve výši 1,62 procenta ročně je pevná,“ dodal náměstek.

Radnice odhaduje, že na rekonstrukci jednoho bytu bude třeba až 900 000 korun. Většinou jde o byty od 25 do 50 metrů čtverečních, které jsou obvykle zdevastované a určené k celkové rekonstrukci. „Zvláště je třeba opravit podlahy, stropy, stěny a omítky včetně výmalby. V koupelnách obklady včetně zařizovacích předmětů, zárubně, chybí kuchyňské linky. Je třeba vyměnit kotle a vyvložkovat komíny, usadit topná tělesa a podobně,“ uvedla mluvčí radnice Jana Fričová.

S nabídkou provést rekonstrukci bytu radnice u každého z nich osloví minimálně tři firmy, s nimiž měla v minulosti při opravách bytů dobrou zkušenost. Byty by se měly opravovat letos a příští rok.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související