Nesplňuje parametry turistické trasy, tak dostal svoji vlastní značku. Jablonecký městský okruh

17. červenec 2020 06:00

Značka, kterou tvoří čtverec 10 x 10 cm, nahrazuje klasické turistické značení, které je chráněným vzorem Klubu českých turistů. Přeznačení okruhu vyšlo radnici na víc než 5 000 korun.

Čtěte také

Jablonecký vnitřní turistický okruh má svou vlastní značku. Tvoří ji čtverec o velikosti 10 x 10 cm, ve kterém bílé svislé pruhy rámují 5 cm široký vnitřní pruh modrý. Krajská komise libereckého obvodu KČT rozhodla v září roku 2018, že jablonecký vnitřní turistický okruh nesplňuje požadavky na zařazení do sítě značených turistických tras. „Turistické trasy mají spojovat významná přírodní, kulturní nebo architektonická místa, pokud možno po přírodních cestách. To městský okruh nesplňuje, proto bylo původní turistické značení okruhu zatřeno,“ řekl Jan Čermák z oddělení správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu s tím, že návrh na obnovení značení turistický klub znovu zamítl i o rok později. Řešení napadlo předsedu KČT Libereckého kraje: vyznačit okruh vlastními značkami, které nepatří do chráněného vzoru turistů.

Co je „vnitřní turistický okruh“

Vnitřní turistický okruh Jabloncem nad Nisou byl slavnostně otevřen 27. června 2006, měří 6,5 km a má 13 zastavení. Začíná u radnice na Mírovém náměstí a pokračuje kolem kostela sv. Anny, přes Tyršovy sady, železniční trať ve Střelecké ulici, kolem památného buku v ulici V Aleji do arboreta v ulici Pod Petřínem. Odtud směřuje trasa k bývalému hotelu Petřín, poté přes park v ulici Janáčkova k vyhlídce u Dobré vody, na Čertův kámen, kolem Pivovarských rybníků k vyhlídce v Kokonínské ulici a končí u Muzea skla a bižuterie.

autor: Jana Fričová | zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související