Liberecký kraj od léta zdraží jízdné v autobusech a vlacích. Nejvíce pro ty, kdo v nich platí hotově

9. duben 2021 06:00

Od července 2021 zdraží v Libereckém kraji jízdné v regionálních autobusech a vlacích. Hlavním důvodem je podle hejtmanství propad tržeb kvůli pandemii koronaviru. Redaktorka Eva Malá zjišťovala podrobnější informace.

Vládní opatření podle propočtu připravila loni Liberecký kraj na tržbách za jízdné zhruba o 74 milionů korun. Od začátku letošního roku se tržby propadly o dalších asi 25 milionů korun.

Čtěte také

Hromadnou meziměstskou dopravu teď využívá méně lidí. V krajských autobusech a vlacích se dá platit různým způsobem. A nejcitelněji se zdražení dotkne hotovostních plateb. Při cestě z Liberce do Jablonce nad Nisou tak při platbě hotovostí zdraží jízdenka z 30 na 35 korun. Cestující, který platí kartou, zaplatí 28 korun na místo současných 26 korun. Rozsah dopravy ale kraj zatím omezovat nechce.

Propad tržeb kvůli koronaviru

Čtěte také

Tržby byly loni zhruba o pětinu nižší než v roce 2019. Největší propad tržeb, o zhruba 40 milionů korun, zaznamenali dopravci na jaře, kdy kraj kvůli ochraně řidičů a průvodčích na měsíc zrušil jízdné. Tehdy, kvůli nedostatku ochranných pomůcek, mohli lidé od 16. března cestovat autobusy a vlaky po kraji bez odbavení; znovu se v dopravě začalo platit až po Velikonocích od 14. dubna.

Podle hejtmana Martina Půty z SLK kraj opakovaně, jak v loňském, tak v letošním roce, jednal s ministrem dopravy a vicepremiérem Karlem Havlíčkem z hnutí ANO. Za loňský rok kompenzace pro regionální vlakovou a autobusovou dopravu stát neposkytl žádné; jednání v letošním roce jsou o něco nadějnější. Pokud ale nepřijde nějaká kompenzace, bude i dále docházet nejen ke zdražování, ale zřejmě také k redukci veřejné autobusové a vlakové dopravy. Mohlo by se to dotknout okrajových částí krajů, kde jezdí málo cestujících.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související