Od ledna příštího roku zdraží v Liberci jízdné v městské dopravě

5. listopad 2020 06:00

V krajském městě si od ledna 2021 cestující za jednorázové jízdenky v městské hromadné dopravě připlatí o 4 koruny více, jízdenka bude stát 24 korun. Zdražení jednorázového jízdného by dopravnímu podniku mohlo na tržbách přinést dalších deset až 12 milionů korun.

Čtěte také

Jako důvod zdražení uvedl náměstek primátora Jiří Šolc ze SLK propad tržeb v důsledku koronavirové krize spojený s tím, že autobusy a tramvajemi jezdí výrazně méně lidí. „Naposledy se jednorázové jízdné zvyšovalo v roce 2013, z 16 na 20 korun. A od roku 2021, po sedmi letech, jde z 20 na 24, opět o čtyři koruny," uvedl.

Cena předplacených kuponů na měsíc, čtvrtletí či rok se nezmění, podle primátora Jaroslava Zámečníka (SLK) je využívá ve stotisícovém městě zhruba 30 000 lidí. Šolc odhaduje, že zdražení jednorázového jízdného by dopravnímu podniku mohlo na tržbách přinést dalších 10 až 12 milionů korun. „Pakliže zůstane počet cestujících na před-covidových číslech," upozornil náměstek. Podle něj je otázkou, jestli nepřijdou příští rok další vlny epidemie, a není tak jisté, zda se cestující do veřejné dopravy vrátí.

Liberecký dopravní podnik provozuje 49 linek a ročně autobusy a tramvaje najezdí přes 3,9 milionu kilometrů.

autor: Eva Malá | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související