V Česku se teď nehraje, tak liberecký florbalista oslovil švédské kluby. Za pár dní balil kufry

3. listopad 2020

Martin Čermák, student 3. ročníku Podještědského gymnázia v Liberci, získal angažmá ve druhé švédské lize. Do zahraničí vyrazil hlavně za zkušenostmi.

V Čechách je Martin hráčem FBC Liberec

Liberecký florbalista Martin Čermák si sám naplánoval budoucnost. V době, kdy se v Česku soutěže nehrají, sám oslovil některé švédské kluby s prosbou, zda by u nich mohl trénovat. Netrvalo dlouho a přišla odpověď od týmu FBC Lerum. Za pár dní tak mohl balit kufry a zamířit ještě víc na sever.
„Překvapilo mě, že si zjistili i statistiky a viděli i moje videa, měli zájem i o to, abych přestoupil do týmu, abych s nimi mohl krát soutěže,“ říká o začátku svého švédského angažmá Martin Čermák. Mateřský klub FBC Liberec nebyl proti, naopak osmnáctiletému juniorskému reprezentantovi vyšel maximálně vstříc, aby mohl odcestovat za novou výzvou.

Na každý souboj tady musím být fyzicky připravený, jinak bych dostal naloženo…
Martin Čermák o stylu švédského florbalu

„Švédský florbal jsem vnímal jako velmi fyzický, rychlý a technický, a to se mi potvrdilo. Mám za sebou už jeden mužský a jeden juniorský zápas. Na druhou stranu mi jejich styl přijde hodně jednoduchý a líbí se mi to,“ popisuje Martin.

FBC Lerum má mladý celek, to vnímá jako výhodu. Tým hraje druhou nejvyšší soutěž, i tak je velký rozdíl mezi ní a třeba českou superligou, ve které Liberec působí. Martin věří, že ho skandinávské angažmá posune dál v jeho kariéře po všech stránkách: „Doufám, že se budu posouvat dál směrem k Mistrovství světa juniorů, přijde mi škoda, abych nehrál a netrénoval. A získám tady i dost fyzické připravenosti,“ dodává.

Čtěte také

Získané zkušenosti by student třetího ročníku Podještědského gymnázia rád uplatnil už na jaře 2021. Brno by mělo hostit juniorský světový florbalový šampionát. „Můj sen a cíl je dostat se na to mistrovství, je to velká akce, bylo by škoda to promrhat,“ uvědomuje si Martin Čermák. V budoucnu by pak, i na základě postřehů ze současného angažmá v FBC Lerum, rád působil v některém ze zahraničních florbalových klubů.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.