Turnovští Sokolové jsou na sletu, podívali jsme se do jejich sokolovny. Patří k 10 nejstarším u nás

2. červenec 2024

V Praze se od 30. června do 5. července 2024 koná 17. Všesokolský slet. Jedna z nejpočetnějších výprav se na slet vydala z Turnova. Čím to, že se sokolské jednotě v Turnově tak daří?

Původní strop hlavního sálu sokolovny v Turnově

Na 17. Všesokolský slet se do Prahy vydali i členové sokolské jednoty z Turnova, která má jednu z největších členských základen u nás. Tturnovští Sokolové se na Všesokolském sletu v pražském Edenu představí v celkem 7 skladbách.

Proč je o Sokol právě v Turnově takový zájem, se při prohlídce tamní sokolovny ptala reportérka Jana Švecová náčelníka sokolské jednoty v Turnově Milana Hejduka.

„Máme aktuálně 1 100 členů, jsme ohromně velká jednota sokolská, jedna z největších v republice. A také proto jelo více jak 200 našich členů cvičit,“ zdůraznil Milan Hejduk. „Snažíme se cvičit od těch nejmenších, to jsou rodiče s dětmi, přes všechny kategorie, předškolní žactvo, různé kategorie žactva, dospělí… A už pár let cvičíme i asi pět skupin pokročilých důchodců, protože i tahle skupina se musí hýbat a sokolské cvičení je přesně pro ně,“ dodal

Jeden ze sálů sokolovny v Turnově

Sokolové v Turnově mají i krásnou sokolovnu. Patří k 10 nejstarším v České republice, pochází z roku 1863. V historickém sále, vedle kterého bývala hospoda, jsou štiky, místnost je vyzdobená. „Konkurence, nájemci, všechno šlo dolů, takže jsme se odhodlali zavřít hospodu, nepronajímat ji dál. A během dvou, tří let jsme ji přestavili na další krásný víceúčelový sportovní sál, to byl takový majstrštyk,“ vysvětlil Milan Hejduk, proč hospodu zrušili.

Jak Sokolové nabírají nové členy? V kolika sálech turnovské sokolovny se cvičí? A z čeho turnovská jednota financuje opravy? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související