Tipy na víkend v Libereckém kraji: Hudba z ráje, Kafka v Bílém Potoce a Vrány ve Frýdlantě, a také Hejnické slavnosti

4. červenec 2024

Nabízíme několik tipů, jak strávit první červencový víkend v Libereckém kraji.

Řemeslný den v Krásné

V pátek 5. července můžete v Krásné u Pěnčína navštívit Kittelův dům, kde se koná Řemeslný den. Od 10 do 17 hodin se můžete seznámit s prací hrnčířů, sklářů, knoflíkářů, tkalců, přadlem i košíkářů. Připravené jsou také přednášky, například v 15 hodin bude naše kolegyně Vladimíra Jakouběová bude povídat o využití dřeva v tradiční lidové kultuře. Na odpoledne je připravený také hudební program a divadelní představení pro děti.

Vrány v Jazzové Osvěžovně Frýdlant

V sobotu 6. července se od 21 hodin koná v Hudební zahradě fary církve husitské v ulici Vrchlického 945 ve Frýdlantě divadelní představení - performanci Vrány dámského uskupení Holektiv. Taneční a akrobatické vystoupení doprovodí živě hudebnice a violoncellistka Terezie Kovalová.

Kafka v Bílém Potoce

V rámci letošního ročníku festivalu Frýdlantsko Franze Kafky zahájí v sobotu 6. července v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce výstavu Služka & hříšnice, Ženy v divadelních a filmových kostýmech scénografa Divadla Na zábradlí a Národního divadla Marka Cpina. Vernisáž začne v 16 hodin, program doprovodí vystoupení Krátkého a úderného divadla.

Hudba z ráje

Na úvod 7. ročníku festivalu Hudba z ráje zazní v přírodním amfiteátru pod věží Mnich v Prachovských skalách u Jičína v sobotu 6. července od 19 hodin slavná opera Antonína Dvořáka Rusalka. Festival Hudba z ráje založili mladá operní a koncertní zpěvačka Karolína Cingrošová, dříve Žmolíková, a její otec rozhlasový a televizní moderátor Václav Žmolík.

Koncerty se konají pod širou oblohou, a také v církevních a dalších památkových objektech po celé léto a poté až do prosince.

Hejnické slavnosti

U příležitosti vysvěcení chrámu Navštívení Panny Marie se v sobotu 6. a v neděli 7. července konají Hejnické slavnosti, dříve známé jako Hejnická pouť. Festival nabídne hudební program každý den od 10 hodin, k tomu lunapark, stánky a řemeslný jarmark, a také možnost proletět se vrtulníkem nebo svézt se historickým motoráčkem.

Živá kultura = živý Liberec

Další tipy najdete v přehledu akcí Živá kultura = živý Liberec, který je neziskovým projektem Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Projekt propaguje a propojuje libereckou kulturu a jednotlivé pořadatele.

autor: reČRoL | zdroj: webové stránky zmíněných pořadatelů
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.