Tramvajová trať, základna záchranky i oprava školy. Kraj a město Jablonec nad Nisou o společných investicích

30. leden 2023 10:46

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta jednal s jabloneckým primátorem Milošem Vele a jeho náměstky o společných investicích. Shodli se například na spolufinancování nákladné výměny oken v památkově chráněné budově střední uměleckoprůmyslové školy na Horním náměstí. Jednali i o dlouho připravované výstavbě základny Výjezdové záchranné služby a o připravovaných dopravních stavbách. Podrobnosti shrnula redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Střední průmyslová škola na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou je památkově chráněná a také velmi velká. Vyměnit v ní okna proto bude velmi finančně náročné. Budova jako taková patří městu a v její části sídlí Základní umělecká škola. Jinak školu provozuje Liberecký kraj. Náklady si proto oba úřady rozdělí rovným dílem.

Výměna oken by měla být hotová do dvou let. „Rádi bychom to v příštích dvou letech připravili a realizovali, protože ta budova je krásná, okna jsou historická, památkáři mají nějaké požadavky, a cena energií nás přiměla k tomu, abychom jednání urychlili a přiblížili se co nejdřív k té výměně,“ potvrdil hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze SLK.

Město Jablonec nad Nisou podle primátora Miloše Vele z ODS plánuje i celkovou rekonstrukci budovy. Podle odhadů vyjde na více než sto milionů korun, v minulosti se tam totiž opravy téměř nedělaly, řešilo se jen to, co takzvaně hořelo.

V Jablonci se připravuje také výstavba zázemí pro záchranáře. Výjezdová stanice by měla stát na pozemku u kruhového objezdu poblíž obchodního domu Lidl a expresní čerpací stanice Benzina. Tento pozemek Jablonec Libereckému kraji daroval. Podle hejtmana Půty v roce 2023 se vyhlásí veřejná soutěž na zhotovitele stavby a následný rok by se mělo začít stavět.

Dalším z chystaných projektů je prodloužení tramvajové trati do centra města Jablonce nad Nisou. V současné době tramvajová trať končí u Tyršových sadů; v plánu je její prodloužení přes centrum na nový dopravní terminál, který chce město postavit v Kamenné ulici.

Podle primátora Jablonce Miloše Vele se zástupci města sešli se zástupci dopravního podniku a upřesnili si, jak finančně náročná stavba bude. „Ta částka podle slov dopravního podniku bude kolem 280 milionů, po přepočtu na nové ceny, a po odečtení dotačních titulů zbývá částka 60 až 80 milionů na úhradu městem Jablonec,“ upřesnil primátor.

Do začátku prázdnin by měla být kompletně hotová projektová dokumentace a stavět by se mělo začít v roce 2025.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související