Volby 2022: Jablonec nad Nisou má nové vedení. Starostou je Miloš Vele z ODS, přesto, že strana volby nevyhrála

Novým primátorem Jablonce nad Nisou je od 24. října 2022 Miloš Vele z ODS. A to přesto, že v komunálních volbách ve městě zvítězilo hnutí ANO.

Čtěte také

Občanská demokratická strana se ale v Jablonci nad Nisou dohodla na koalici se Starosty pro Liberecký kraj, Piráty a uskupením Společně pro Jablonec a vítěze voleb, hnutí ANO, tak odstavila. Rada města má 9 členů. V zastupitelstvu bude mít koalice těsnou většinu 16 z 30 mandátů.

Pro primátora Jablonce nad Nisou Miloše Veleho hlasovalo 17 zastupitelů, o jednoho víc, než kolik má koalice hlasů. Ve vedení města není nováčkem. V minulosti byl dvě volební období náměstkem pro ekonomiku. Největším úkolem nového vedení města v nadcházejícím čtyřletém období bude podle něj rozpočtová odpovědnost.

Zaměří se i na úsporu energií a na rozpracované projekty. „Jedna z největších investic, která už je plánovaná, je výstavba terminálu a prodloužení tramvajové trati. Protože jsme se přihlásili do projektu ITI z hlediska financování, tak jsme vázaní termíny, kdy se musí začít, a kdy je ten nejzazší termín stavbu dokončit,“ řekl Miloš Vele.

Důležitá bude podle primátora také úspora energií. Už teď je v běhu první etapa výměny starých veřejných svítidel za LED světla. Projekt na výměnu světel je naplánovaný na dalších devět let. Nové vedení města by to ale chtělo stihnout za kratší dobu, ideálně za 5 let.

Investovat chce také do fotovoltaiky. V plánu má pronajmout Jablonecké energetické společnosti střechy školských budov, na které by se daly fotovoltaické panely nainstalovat.

Městská rada zůstala devítičlenná, uvolněnými, tedy s nárokem na plný plat, budou primátor a čtyři náměstci, o jednoho víc než v minulém období.

Piráti budou mít statutárního náměstka pro rozvoj města a digitalizaci, kterým bude Jakub Chuchlík. Ten se chce zaměřit například na digitalizaci úřadu, jak směrem ven k občanům města, tak i dovnitř, v interní komunikaci mezi jednotlivými úřady. Chtěl by také zřídit Kancelář architekta.

Za Společně pro Jablonec bude náměstkyní pro životní prostředí Lenka Opočenská. Chtěla by, aby péče o zeleň ve městě měla větší prioritu.

Náměstkyní pro humanitní oblast bude Jana Hamplová ze Starostů pro Liberecký kraj. Ta by se chtěla zasadit o vytvoření krátkodobých i dlouhodobých strategií, zejména v oblasti kultury a také o výstavbu moderní Městské knihovny.

Každý ze subjektů bude mít také po jednom neuvolněném radním.

Nejzásadnější změnou ve vedení města je zřejmě to, že kromě povinností vyplývající z funkce primátora bude mít Miloš Vele na starosti také ekonomiku města. „Chtěl bych navázat na svou osmiletou historii, využít toho, že o městských financích něco vím, a myslím, že bylo období, kdy se mi dařilo městský finanční rozpočet zkonsolidovat. Teď to vypadá, že přichází doba, kdy zase bude potřeba s tím rozpočtem velmi opatrně pracovat,“ potvrdil.

Další změnou v Jablonci nad Nisou je zřízení nového resortu. Náměstkem primátora pro správu majetku bude Petr Roubíček z ODS, který by měl mít na starosti městské organizace. Zaměřit by se chtěl především na zefektivnění práce Technických služeb města.

Zvolení byli také čtyři neuvolnění členové rady. Těmi jsou za ODS Petr Beitl, který je zároveň i poslancem, Petr Klápště ze Společně pro Jablonec, Jitka Skalická za SLK a Jaroslav Šída z Pirátů.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související