Tipy na víkend v Libereckém kraji: Z podzemí za hudbou či rytíři, na Dřevosochání, Zubačku a po Tankových dnech na Báry

První srpnový víkend v Libereckém kraji slibuje zábavu pro celé rodiny. Nabídka je pestrá.

Z libereckého náměstí bude znít smích a jazz

Léto na náměstí před libereckou radnicí pokračuje o tomto víkendu. V sobotu 3. srpna od 19 hodin zve na Slam poetry show. A slibuje smích, dojetí, dekadence, žádné rekvizity ani kostýmy. Nedělní večer od 18 hodin na liberecké náměstí Dr. E. Beneše uvítají příznivci jazzu. V rámci Summer Jazz Session vystoupí Sixpack, Rajnošek B.and a Veronika Vítová.

První sobotu v měsíci se otevírá liberecké podzemí

Vždy první sobotu v měsíci si lze projít liberecké podzemí s průvodcem. V největším krytu civilní obrany ve městě se nachází původní vybavení - plně funkční strojovna a filtro-ventilační zařízení, ale i plynové masky nebo ochranné obleky. Prohlídky začínají v 8:30, 10 a 11:30 hodin.

Liberecké podzemí mělo sloužit jako protiatomový kryt

Rytířská sobota na Grabštejně

Šermířská vystoupení, historický tanec, dobová hudba, pohádka pro děti. Na to v sobotu od 9 do 17 hodin láká hrad Grabštejn. Vystoupí kapela Trifikus s dobovou hudbou, taneční skupina Villanella, šermířské skupiny Garde Gris a Sordem, kouzelník Marcolli. Kromě toho si zájemci budou moct projít na hlavním nádvoří a v zahradě stánky s řemeslnými produkty. V sestavování programu mysleli pořadatelé i na děti, pro které bude připravena dílnička a fotokoutek pro princezny a rytíře. Dospělí návštěvníci si můžou prohlédnout interiéry hradu či vystoupat na hradní věž.

Hrad Grabštejn

Dřevosochání na hradě Lipý

Vodní hrad Lipý v České Lípě o prázdninách zve na kulturní a společenské akce a tuto sobotu 3. srpna na Dřevosochání. Od 11 do 18 hodin je tam přichystaný program pro rodiče s dětmi, které si můžou například zahrát dobové deskové hry. V rámci Dřevosochání budou i ukázky dravých ptáků a psích závodů, předvedou se i trubači a myslivci a odpoledne zahraje Lužická tráva.

Na Vodním hradě Lipý se konají kulturní a společenské akce

Modelářská sobota na Zubačce

Sobotu na Zubačce mají jistě v diáři poznamenanou všichni příznivci železnice. Zvláštní vlaky mezi Tanvaldem a Kořenovem bude vozit po jediné ozubnicové trati lokomotiva T426.001 „Rakušanka“ s vozy Balm. Mezi Kořenovem a Harrachovem budou cestující vozit historické motorové vozy M240.056 „Singrovka“ a historická motorová lokomotiva T478.2006 „Zamračená“ s vozy Balm. Cílem jízd bude Kořenov a výstava železničních modelů.

Tankové dny ve Smržovce

Muzeum obrněné techniky ve Smržovce pořádá už popáté Tankové dny. Ukázky techniky v pohybu, bohatý doprovodný program, prohlídka muzea, výstava ručních zbraní a dobové vojenské tábory Wehrmachtu a Československé obrněné brigády. To vše je na programu víkendových dní od 9 do 17 hodin. „Předveme vám ukázku střelby z historického děla z 1. světové války a také nemohou chybět oblíbené jízdy tankem pro veřejnost (VT-55 a T-55). V tankové aréně se předvedou obrněné legendy: britský tank Centurion, sovětská T-72, německý Leopard 1 A5, americké stroje z 2. sv. války M-36 Jackson a polopásové vozidlo M-14. Čestné kolečko si odjede i replika německého tanku,“ zvou pořadatelé.

Báry zazpívají v jabloneckých Tyršových sadech

Country, folk a bluegrass bude znít v jabloneckých Tyršových sadech v neděli od 15 hodin, kde zahraje ze tří čtvrtin dámská kapela z Děčína. Její zvuk je charakteristický trojhlasým vokálem v popředí doprovázeným akustickými nástroji. Koncert je jedním z akcí 10. ročníku festivalu Jablonecké tóny.

Živá kultura = živý Liberec

Další tipy najdete v přehledu akcí Živá kultura = živý Liberec, který je neziskovým projektem Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Projekt propaguje a propojuje libereckou kulturu a jednotlivé pořadatele.

autor: reČRoL | zdroj: webové stránky zmíněných pořadatelů
Spustit audio

Související