Pojištění dlouhodobé péče zajistí v případě nemohoucnosti doživotní rentu. Podle České asociace pojišťoven je o něj velký zájem

29. červenec 2024

Přibývá pojišťoven, které nabízejí pojištění dlouhodobé péče. Lidi si tak můžou zajistit dostatek peněz na dobu, kdy budou závislí na svých blízkých nebo pečovatelích. Pojistit se na to můžou od letošního roku. Podle České asociace pojišťoven mají víc než dvě třetiny Čechů obavy z toho, aby nebyli ve stáří přítěží svému okolí.

Pojištění dlouhodobé péče

Pojištění dlouhodobé péče má klienta zabezpečit v případě, kdy už nezvládá většinu základních životních potřeb - například chodit, komunikovat nebo se oblékat. Míru nesoběstačnosti posuzuje lékař a sociální pracovník. Pokud se něco takového stane, začne pojišťovna klientovi vyplácet měsíční rentu, a to doživotně.

Třeba u NN pojišťovny může měsíčně dosáhnout až 50 000 korun. Sám klient si může určit cílovou částku, kterou si chce nechat měsíčně vyplácet. Tomu pak odpovídá výše pojistného, které si platí. Částka se odvíjí i od věku klienta.

Pojištění by mělo doplnit příspěvek na péči od Úřadu práce, který je teď při úplné nesoběstačnosti maximálně 19 200 korun. Na pokrytí pečovatelské služby ale nemusí stačit. Už teď je navíc problém s kapacitami sociálních služeb. Do budoucna tak může být péče o nesoběstačného ještě víc na samotné rodině. Tak pak ale může přijít o část příjmů, protože se pečující musí částečně nebo úplně vzdát svého zaměstnání.

„Ten palčivý problém jsou skutečně ty prostředky. Dneska dvě třetiny těch lidí zůstává v péči rodinných příslušníků. Nebo dokonce tři čtvrtiny,“ popsal Michal Korejs z NN pojišťovny. 

Kde už pojištění nabízí 

Kromě NN pojišťovny přišla letos s nabídkou pojištění dlouhodobé péče taky Kooperativa a nedávno i Simplea. Ta ale na rozdíl od ostatních nabízí garanci místa v pobytovém zařízení.

„Uvědomujeme si totiž, že poskytování dlouhodobé péče v domácím prostředí může být pro rodiny náročné,“ vysvětlil obchodní ředitel Simplea Kamil Holánek. Nabídnout pojištění dlouhodobé péče chce ještě letos například Allianz nebo Uniqa. Podle Petra Koblížka z České asociace pojišťoven je totiž o toto pojištění velký zájem.

Daňová úleva

Na pojištění můžou přispívat i zaměstnavatelé a uplatnit přitom daňový odpočet. Lidé navíc můžou pojištění dlouhodobé péče kombinovat s dalšími spořícími produkty na stáří a celkově si od letoška uplatnit daňovou úlevu až 48 000 korun ročně.

autoři: Patrik Salát , reČRoL
Spustit audio

Související