Jana Leclerc Petrášová: Já jsem muzikant, manžel miluje fotbal a ragby

27. červenec 2024

Zraky celého světa se od pátku upínají k Paříži, kde začaly XXXIII. olympijské hry. Jak je vnímají obyvatelé města nad Seinou a jaký mají Francouzi vztah ke sportu?

O tom si povídala redaktorka Jana Švecová s klavíristkou Janou Leclerc Petrášovou. Pochází ze Semil, kam se každoročně vrací, a už víc než třicet let žije v Paříži. „Velká část Pařížanů a Francouzů je spokojená s tím, že právě v jejich městě se bude odehrávat tato velká sportovní událost, ale jsou i obavy, jak vše proběhne, bude to dobře zorganizované, budeme se moci pohybovat po městě. Ale převládá optimismus,“ tvrdí Jana Leclerc Petrášová, která právě tráví dny v Semilech.

„Vracíme se 4. srpna, to už bude olympiáda rozjetá. Já jsem muzikant a o sport se příliš nezajímám, ale můj manžel miluje fotbal a ragby, koupil si několik lístků na různé soutěže a je rád, že se bude moct zúčastnit toho velkého klání a dokonce tam vezme naše vnoučata,“ říká klavíristka.

Hry v Paříži, jež hostí olympiádu potřetí po letech 1900 a 1924, potrvají do 11. srpna. Během 16 soutěžních dnů bude přes 10 500 sportovců usilovat o některou z 329 medailových sad. V české výpravě je 111 sportovců, kteří budou obhajovat jedenáct medailí z Tokia.

Spustit audio

Související