Severočeské muzeum v Liberci bude postupně měnit svoji vizuální podobu

20. květen 2024 12:23

Pod novou značkou MUZA se bude prezentovat Severočeské muzeum v Liberci. Chtělo by tak být lépe identifikovatelné pro tuzemské i zahraniční návštěvníky.

Severočeské muzeum v Liberci bude používat nové vizuální prvky

Muzeum se podle ředitele Jiřího Křížka bude stále jmenovat „Severočeské" a nový název bude při prezentaci ještě po nějakou dobu používat souběžně.

„Jsme součástí Evropy a budujeme si vztahy se zahraničními partnery. Čeština je nádherná, ale diakritika nám občas trošku dělá problémy, takže zkráceně Muza. Muzeum znamená řecky chrám můz. Můza nás políbí, je to nápad, inspirace, kterou najdeme v muzeu. A zároveň je to jako muzeum a „a“. Muzeum má velmi mnoho přesahů, jak může oslovit společnost a co jí nabídnout, vysvětlil ředitel muzea Jiří Křížek.

Důvodem změny byl podle něj také těžce uchopitelný název Severočeské muzeum. „Setkáváme se s tím, že lidi ze vzdálenějších míst sem třeba ani nepřijedou, protože si myslí, že Severočeské muzeum vystavuje třeba o Krušných horách. Trochu se zbavujeme historického označení, které zkresluje představu, co Severočeské muzeum nabízí. Nový vizuál by měl oslovit také návštěvníky z blízkého Polska a Německa,“ dodal.

Podoba nové vizuální identity vzešla z designérské soutěže. Vyhrálo ji studio Sudetype. Podle spoluautora vítězného návrhu Jiřího Tomana má atypické hranaté M /EM/ ve slově MUZA opodstatnění. Jaké? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související