Svět kostiček je pro hravé. Na výstavě si můžete z lega postavit i něco vlastního

Kdo si chce hrát, ten by měl zavítat do Kamenářského domu Muzea Českého ráje v Turnově. K vidění je tam výstava Svět kostiček, tedy exponáty z asi 300 tisíc kostiček lega.

„Kamenářský dům vítá v každém roce více jak šest tisíc dětských návštěvníků. Převážně to jsou děti ze základních škol z Turnova a okolí. Plus vítáme i návštěvníky z vzdálenějších částí republiky. Nabízíme jim převážně řemeslné dílny a počítáme s tím, že lego bude takovým osvěžením a překvapením,“ představila výstavu lektorka tvůrčích dílen v Kamenářském domě Kateřina Krausová.

„Jedná se o expozičně-herní výstavu. To znamená, že děti si tady budou moct prohlédnout celou expozici, najít si inspiraci a zkusit si to poskládat v dětské herně. Jsou tady nějaká vozidla, letadla, také roboti Bionicle a Hero Factory, ale i speciality jako jsou viněty nebo oblečení od Lega, které nosí zaměstnanci v kladenské fabrice,“ popsal Svět kostiček majitel a tvůrce exponátů Petr Šimr, pro kterého je lego životní vášní. 

Exponáty jeho sbírky jsou z asi tří set tisíc kousků lega. A co mu dalo nejvíc práce?

„Vždycky ta topovka u Světa kostiček je dioráma města, kde jezdí vláčky a točí se kolotoče. To je časově nejnáročnější, těch kostiček jsou na tom řádově deseti až statisíce,“ uvedl Petr Šimr, který při tvorbě modelu celého města strávil stovky hodin. Postavit ho ze segmentů v prostorách Kamenářského domu v Turově mu už zabralo jen necelý den. Výstava je tam přístupná až do 29. března. 

Spustit audio

Související