Co exponát, to adrenalinový příběh. Takové je nové Horolezecké muzeum v Turnově

Muzeum Českého ráje v Turnově otevřelo novou expozici věnovanou horolezectví. V moderní třípatrové budově uvidí návštěvníci na pět set exponátů dokumentujících historii a současnost tohoto adrenalinového sportu.

„Je potřeba mít na sobě speciální sedací úvazek. Musíte si cvaknout obě karabiny, které jsou speciální tím, že mají dlaňovou pojistku. To lano vás jistí,“ dávala prvním návštěvníkům instrukce průvodkyně a horolezkyně Iveta Matoušová, jak mají zdolat muzejní via ferratu. Mezi exponáty chodí návštěvníci po nakloněných plošinách, které ale zvládnou i vozíčkáři. Prohlídka má podle autorů interiéru muzea připomínat horskou procházku.

V Turnově je nová expozice věnovaná historii i současnosti českého horolezectví

Historické kousky horolezeckého vybavení darovali muzeu sami sportovci. „Jsou tady shromážděny nejstarší památky na tu první generaci lezců, která se nám tady v Českém ráji objevila. Takže tady máme zastoupeného například Antonína Zimu, kterému se přezdívalo Harry. O něm se také říká, že to byl první turnovský horolezec,“ popsala exponáty jedna z kurátorek Alžběta Kulíšková.

Exponáty často darovali samotní horolezci

Návštěvníci se v muzeu seznámí s úspěchy našich horolezců, můžou si prohlédnout jejich cepíny, lana, mačky. Co exponát, to adrenalinový příběh. Na interaktivvní tabuli si lidé můžou prohlédnout naskenované vrcholové knížky. „Lidé si v tom můžou virtuálně listovat a koukat se kdo, kde a v jakém roce byl,“ uvedl další z kurátorů výstavy David Marek.

V Turnově je nová expozice věnovaná historii i současnosti českého horolezectví

Jeden z nejstarších českých horolezců Drahoš Macháň, který se sobotního otevření expozice zúčastnil, si tam své výstupy našel. „Mám tady několik prvovýstupů tady ve skalách. No a potom byl jsem na Pamíru, na Kavkaze…“ zavzpomínal devadesátiletý sportovec.

Na známém Alšově obraze animovali autoři výstavy postavičky, které slézají namalované skály

Do tematické expozice je vtipně zařazená i monumentální olejomalba Mikoláše Alše Pobití Sasíků pod Hrubou Skálou. Na ní pomocí videomappingu animovaná postavička zdolává pískovcovou stěnu. Podle architekta Ondřeje Toboly už obraz v muzeu byl, chtělo to jen nápad. „Když on je tak obrovský a má tady tak dominantní postavení v tom prostoru, že jsme cítili potřebu nějakým způsobem ho propojit s tím lezením,“ vysvětlil Tobola.

Expozice Horolezectví - Z Českého ráje na vrcholy světa je v rámci Česka unikátní. Na její přípravě se pracovalo od roku 2013. Vznikla díky společnému projektu s německým městem Bad Schandau spolufinancovanému z programu česko-saské přeshraniční spolupráce. „Kde jinde než v Turnově by měla vzniknout podobná expozice, právě odtud pochází řada světově známých lezců," uvedla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová ze Starostů pro Liberecký kraj. Nová expozice přišla podle ní na 40 milionů korun, z to pět procent zaplatil kraj, deset procent stát a zbytek Evropská unie.

autoři: Ivana Bernáthová , mib | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související