Studenti liberecké Univerzity 3. věku pátrají jako detektivové po tajemstvích svých rodů

10. červen 2022

Jsou většinou v důchodu, mají víc volného času a rozhodli se studovat na Univerzitě třetího věku v Liberci. Desítky z nich si v červnu přebírají zápočet. Redaktorka Ivana Bernáthová se vydala za studenty genealogie, kteří pátrají po tajemství svých rodů.

Možná si vzpomenete na televizní seriál Tajemství rodu, ve kterém známé osobnosti hledaly své předky a seznamovaly se s jejich životními příběhy. Tento seriál odstartoval v Česku velký zájem o genealogii, historickou vědu, která se rodokmeny zabývá.

Na Univerzitě třetího věku v Liberci ji studují v každém semestru desítky zájemců. Velmi často jsou to lidé v důchodovém věku, kteří pátrají jako detektivové po tajemstvích svých rodů. Ivana Bernáthová se s nimi vydala do Státního okresního archivu v Liberci na poslední přednášku před udělením zápočtu. Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.