650 studujících, téměř 50 oborů: V Liberci odstartoval 23. ročník Univerzity 3. věku. A bude další

6. říjen 2021 17:08

Takzvané univerzity třetího věku se v posledních letech těší stále větší oblibě. Starší lidé se tam mohou vzdělávat v oborech, na které ve své profesní kariéře třeba neměli čas, ale nepřestali se o ně zajímat. Nový semestr zahájila také Technická univerzita v Liberci.

Liberecká Technická univerzita zahájila v tomto akademickém roce už 23. sezónu Univerzity třetího věku. Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 650 studujících. Podmínkou pro studium je věk od 50 let výše a ukončené středoškolské vzdělání s maturitou.

Škála oborů, které Univerzita třetího věku nabízí, je opravdu široká, zájemci si mohou vybírat z téměř padesátky oborů od techniky a přírodních věd přes historii až po umění. V akademickém roce 2021/22 navíc připravili i několik novinek.

„Jsou to třeba Dějiny knižní kultury, Němečtí autoři z Liberecka, nebo kurz s názvem O Mexiku. Největší zájem byl o Symboliku libereckého regionu, kurz Bylinek a bylinkářství, téma Voda základ života a také cvičení pro absolventy Genealogie,“ popsal mluvčí pořádající Technické univerzity v Liberci Radek Pirkl.

Nový ročník Univerzity třetího věku připravují také například ve Vratislavicích nad Nisou. Spustit ji chtějí s otevřením nové knihovny a komunitního centra, které chystají na 28. října. Lidé si tam mohou vybírat z oborů, jako jsou například politologie a společenské vědy, historie, psychologie, počítačová gramotnost a bezpečnost na internetu nebo trénování paměti. Tam ale, na rozdíl od liberecké univerzity, mohou studovat lidé až od 60 let výše, ale stejně jako v Liberci půjde o prezenční formu studia.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související