Přemyslovci, strečink i chytré telefony. Nejen to můžou senioři studovat na Univerzitě třetího věku v Liberci

21. září 2020

Hana Potůčková a Jitka Pacltová. První z nich je studentkou Univerzity třetího věku na Technické univerzitě v Liberci, druhá je ředitelkou této instituce. Obě dnes byly hosty Jakuba Marvana ve studiu Českého rozhlasu Liberec.

Čtěte také

Univerzita třetího věku na Technické univerzitě v Liberci letos slavila 22 let existence. „Začínali jsme před těmi dvaadvaceti lety s 16 studujícími ve 3 kurzech, v letošním roce u nás studuje 745 pět seniorů v 50 kurzech,“ nastínila ředitelka liberecké Univerzity třetího věku Jitka Pacltová.

Vzdělávání na Univerzitě třetího věku je primárně určena pro seniory v důchodovém věku, kteří mají středoškolské vzdělání ukončené maturitou. „Protože ale nechceme takto úplně segregovat tu nejstarší skupinu lidí, tak u nás v Liberci můžete začít navštěvovat univerzitu třetího věku od padesáti let,“ uvedla Jitka Pacltová.

Zájemci o studium musí podle Jitky Pacltové nejprve vyplnit přihlášku, kterou najdou na internetových stránkách univerzity. Tam najdou i e-mail, na který musí přihlášku poslat. Pak jsou přizváni k zápisu, kde si vyberou některý z nabízených kurzů. Rozsah i formu výuky si můžou zájemci navolit podle svých možností.

„V současnosti nabízíme asi 50 kurzů. Nejvíce je asi zájem o kurzy historie. Největší úspěch mají kurzy nabízené paní doktorkou Šiftovou, která už asi 10 let přednáší na témata mytologie, světová náboženství, Přemyslovci nebo Habsburkové. Jsme rádi, že je zájem i o technické obory, v posledních letech je velký zájem o genealogii. Ohledně těch technických oborů nabízíme různé kurzy počítačové, digitální fotografie, zpracování domácího videa a nově i práce s chytrými telefony,“ popsala ředitelka Univerzity třetího věku.

Studenti z řad seniorů můžou navštěvovat i laboratoře na Technické univerzitě, například v kurzech o plastech a přírodních materiálech, nebo o textilních nanomateriálech. Univerzita nabízí i různé pohybové aktivity, například pilates, strečink, první pomoc nebo sebeobranu.

„Myslím si, že pokud člověk zůstane doma bez práce a užívá si důchod, tak to je jedna hezká stránka toho volného času, ale že i senior se stále potřebuje seznamovat s novými věcmi a poznávat nové lidi, což studium na Univerzitě třetího věku poskytuje,“ popsala svou motivaci Hana Potůčková, která na liberecké univerzitě pro seniory studuje už od roku 2011. Bývalá právnička má za sebou několik semestrů angličtiny, němčiny nebo historie. Původním vzděláním je Hana Potůčková doktorka práv, takže může srovnávat současné vzdělávání s tím původním.

„Pozoruji změny k lepšímu. V současné době i ta výuka pro seniory je velmi atraktivní, například přednáškové kurzy jsou doprovázeny promítáním obrazových materiálů na tabuli, nebo návštěvami různých historických míst. Byli jsme například ve Staré Boleslavi, na Budči a podobně. A také výuka jazyků je velmi pestrá, paní lektorka nám zorganizovala zájezdy do Německa, do Žitavy, Görlitz, do Drážďan,“ porovnala Hana Potůčková.

Čtěte také

Jak je těžké učení v seniorském věku? Jak probíhají kurzy v době koronaviru? Jak zvládali senioři online výuku v době jarní karantény? Jsou ještě v některých kurzech na zimní semestr volná místa? I to se dozvíte v rozhovoru Jakuba Marvana se studentkou liberecké Univerzity třetího věku Hanou Potůčkovou a s ředitelkou této vzdělávací instituce Jitkou Pacltovou.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.