Stavbaři budou u Rádelského mlýna na hlavním tahu mezi Libercem a Turnovem pracovat i v noci

4. srpen 2021 12:18

Na silnici I/35 mezi Libercem a Turnovem pokračuje přestavba mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn. Bude třípatrová a její dominantou se stane most, který převede auta ve směru z Liberce na Jablonec nad Nisou. Stavba začala v březnu 2020. Od poloviny srpna 2021 se tam bude pracovat i v noci.

Čtěte také

Dělníci jsou na stavbě každý den, včetně víkendů. To proto, že řidiči by se měli po novém mostě projet už v prosinci 2021. Možná, když jedete okolo, napadne vás, že se to nemůže stihnout. Most je totiž hotový zhruba z poloviny. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla jsou ale firmy se stavbou naopak v předstihu. Navíc v polovině měsíce srpna tam plánují i noční práce.

Rekonstrukce byla už nezbytná, podle policistů totiž křižovatka u Rádelského mlýna patřila k velmi nebezpečným místům. Její zatáčky vynášely a sjezd i nájezd na Jablonec a Liberec byl nepřehledný. Od roku 2012 se tam stalo více než 150 dopravních nehod a při každé třetí byl někdo zraněný. Ani technický stav křižovatky už nebyl dobrý. Když se stavěla, nebyla koncipovaná na takové množství automobilů. Denně tam podle statistik v obou směrech projede bezmála 33 tisíc aut.

Jak se dostanete do Jablonce nad Nisou

Dopravní značení je navede na tři objízdné trasy. První, pro oblast Rýnovic, musí řidiči jet přes Liberec, druhá, pro tranzitní nákladní dopravu, míří z Turnova přes Železný Brod a Tanvald do jabloneckých Pasek a třetí objízdná trasa, pro oblast Kokonína a Vrkoslavic, vede přes Pěnčín a Maršovice.

Mapa opravy mimoúrovňové křižovatky Rádelský mlýn

Řidiči si občas zkracují cestu přes obce Milíře a Rádlo. Tam je ale velmi úzká silnice lemovaná vzrostlými stromy, navíc se tam rozpadá krajnice, takže cesta není vhodná pro větší auta nebo kamiony. Liberecký kraj tam proto nechal nainstalovat zákazové značky. Řidiči to ale často nerespektují. Nedávno tam měl problémy projet patrový autobus s polskou poznávací značkou.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související