VIDEO: U Rádelského mlýna neodbočíte na Jablonec. Jak jsou značeny objízdné trasy?

Na křižovatce Rádelský mlýn na silnici I/35 z Liberce do Turnova jsou od úterka uzavřeny sjezdy i nájezdy ze silnice I/65 od Jablonce nad Nisou. Jak jsou značené objízdné trasy, to zjišťovali redaktor Jaroslav Hoření a dopravní expert z Platformy Vize 0 Roman Budský.

Značení u křižovatky, která je od Liberce na Prahu průjezdná jedním pruhem a od Turnova do Liberce dvěma pruhy, je podle našich testerů přehledné a řidiči by neměli mít  problém s orientací. Drobnou nepřesnost ve značení ale objevili na příjezdu od Turnova.

„Když jedeme od Prahy a blížíme se k Turnovu, tak se dozvíme, že pokud chceme jet na Jablonec nad Nisou, tak bychom měli jet rovně, tedy směrem na Jičín. Po několika stech metrech se objeví směrová tabule pro vyznačení objížďky s nápisem Jablonecké Paseky, ale Jablonec nad Nisou tam není. Pro řidiče, který to tady nezná, je to jasný signál, že Jablonec vede pořád rovně. A pak už se ty cedule samozřejmě ztratí,“ popsal problém Roman Budský, podle kterého tak můžou zabloudit řidiči jedoucí do Jablonce nad Nisou od Prahy. Podle něj by pomohlo sjednocení značení, aby i na druhém ukazateli byl nápis Jablonec nad Nisou a ne Jablonecké Paseky.

Na objížďce přes Železný Brod a Tanvald naši testeři nenarazili na žádný problém. Nejasné značení je podle nich až v Jablonci nad Nisou. „Pokud přijíždíme od Tanvaldu do Jablonce a chceme jet na Prahu, tak tam zjistíme, že na Prahu to nejde. Na prvním kruhovém objezdu v Pasekách je vyznačený Liberec a současně je vyškrtaná Praha. Takže Praha rovně ne, ale není tam alternativa kudy,“ vysvětlil Budský. Řidiči podle jeho názoru pojedou nejspíš rovně a budou doufat, že jedou správně. Na konci rozšířeného centra Jablonce pak na ukazatel na Prahu skutečně narazí. Do té doby ale pojedou naslepo, což je podle Budského zbytečné. Pomohlo by přidání značek.

Související