Řidičům se bude jezdit líp, městu se uleví od dopravy. Obchvat Zákup je hotový

31. červenec 2021 09:00

Motoristům v Zákupech už začal sloužit nový severozápadní obchvat. Z historického jádra a městské památkové zóny odvedl těžkou kamionovou dopravu. Českou tiskovou kancelář o tom informoval mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

Investorem stavby byl Liberecký kraj, který na projekt získal téměř 80 % potřebných peněz z Integrovaného regionálního operačního programu. Ke stavbě se připojilo i město Zákupy.

Čtěte také

Největším problémem byla pro Zákupy křižovatka Borské ulice, náměstí Svobody a Nádražní ulice, kam se dva kamiony nevešly a musely si najíždět přes náměstí. Městskou památkovou zónou projížděly denně desítky těžkých aut a ničily podle starosty Radka Lípy (Starostové pro Liberecký kraj) nejen domy, ale také třeba cenný sloup Nejsvětější trojice z počátku 18. století ve středu náměstí. S přípravou obchvatu začala radnice před více než deseti lety, vše ale zkomplikoval jeden z vlastníků pozemků. Město se s ním nemohlo dohodnout, a nakonec tak muselo pozemek nechat vyvlastnit.

Práce na stavbě tak mohly začít až na jaře 2020. „Nový obchvat odvádí dopravu z města, díky čemuž nejenže bude v centru klidněji, ale zlepší se tam i životní prostředí. Obchvat umožňuje bezpečnější a rychlejší propojení krajských silnic druhé třídy 262 a 268," řekl k projektu náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Projektovou dokumentaci včetně stavebního povolení zajistilo město Zákupy, které zaplatilo i výstavbu chodníků a veřejného osvětlení.

„Je to další z ukázek dobré spolupráce obcí s krajem při přípravě dopravních staveb, které jsou důležité pro jejich obyvatele. V minulosti se tak například podílely na rekonstrukcích silnic výstavbou chodníků Oldřichov v Hájích či Rychnov u Jablonce nad Nisou. Stejně tak spolupracovaly na rekonstrukci silnice z Turnova na hranici kraje Turnov, Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice, které kromě chodníků zaplatily například úpravu nástupišť autobusových zastávek či veřejného osvětlení," doplnil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

autor: reČRoL
Spustit audio

Související