Ubytování pro ukrajinské uprchlíky v Libereckém kraji. Lidé nabízejí byty i celé rodinné domy, pomoc v koordinují hasiči

Do Libereckého kraje už dorazily první stovky uprchlíků z Ukrajiny. V převážné většině jde o matky s dětmi a staré lidi. Muži zůstali na Ukrajině bojovat.

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině

Do středečních 14. hodin se v krajském asistenčním centru na krajském úřadu v Liberci registrovalo asi 170 lidí, další lidé rychle přibývali, odhadem tedy prošlo za dva dny registrací přes 200 uprchlíků. Další desítky na odbavení čekaly.

Registrační centrum, které nabízí všechny náležitosti včetně povolení k pobytu, zdravotní pojištění, registraci na úřadu práce nebo zdravotní prohlídku, nabízí i několik desítek provizorních lůžek. Centrum je sice otevřené nepřetržitě, ale organizace, které tam pomoc zajišťují, nemají tolik lidí, aby i úřední věci vyřizovaly přes noc.

Zájemců o ubytování je ale podle Jakuba Suchardy z Hasičského záchranného sboru, který pomoc koordinuje, minimum. Většina uprchlíků zatím míří ke svým příbuzným v České republice. Slovo ZATÍM ale několikrát zdůraznil. Očekává se totiž, že bude žen a dětí, které prchají před válkou, masivně přibývat.

Ubytovací kapacity pro uprchlíky v kraji

Vedení kraje avizovalo, že má k dispozici zhruba 450 míst ve svých zařízeních pro ubytování uprchlíků a mapuje další. Ubytování nabízejí stále také desítky jednotlivců i firem. Desítku míst ve své ubytovně poskytnul například liberecký dopravní podnik. Nabídky ale přicházejí napříč celým Libereckým krajem.

„Jedná se zhruba okolo dvou set nabídek, které jsme zatím do našeho systému zaregistrovali. Jedná se opravdu o širokou škálu zařízení, lidé nabízejí byty, případně i celé rodinné domy,“ přiblížil mluvčí hasičů Jakub Sucharda.

Lidé se s nabídkami bydlení pro ukrajinské uprchlíky mohou registrovat přes kontaktní formulář na stránkách Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, který koordinuje humanitární pomoc v regionu. Hasiči připravili i online formulář, přes který můžou lidé nabídnout i svou dobrovolnickou pomoc.

Kde už běženci našli prozatímní domov

Ubytování už ukrajinským běžencům poskytli třeba v Zákupech na Českolipsku, v Chrastavě nebo Hejnicích na Liberecku. Města také nabízejí volné byty, to je třeba případ Turnova. První uprchlíky už ubytovali i v Harrachově, kde také bezprostředně pro rodinu s dětmi uspořádali sbírku, protože lidé utíkají z ostřelovaných a bombardovaných měst v podstatě jen s doklady a nejnutnějšími věcmi.

Všichni příchozí do České republiky se do tří dnů musí registrovat u cizinecké policie. To se netýká lidí, kteří prošli krajským asistenčním centrem, protože tam už registraci absolvují. Devadesát dnů pak mají lidé na vyřízení víza.

Spustit audio

Související