Jídlo, oblečení, drogerie i odvoz. Dobrovolníci z Libereckého kraje řeší pro Ukrajince vždy konkrétní pomoc

Svět reaguje na probíhající útok Ruska na Ukrajinu. Různou formu pomoci u nás organizují státní instituce, regionální samosprávy, neziskové organizace i soukromé společnosti. Pomáhají ale i běžní lidé, a to bez záštity nějaké instituce či organizace. U nás v regionu se domlouvají například na facebookové stránce Dobrovolníci pomáhají v Libereckém kraji. Tu při první covidové vlně založila bývalá rozhlasová reportérka Lucie Fürstová.

Zakladatelka dobrovolnické facebookové stránky Lucie Fürstová

Facebooková skupina vznikla v březnu 2020 a původně šlo podle Lucie Fürstové hlavně o šití roušek, předávání informací i společné sdílení těžké situace. Dobrovolníci z facebookové skupiny pomáhají například seniorům, matkám samoživitelkám, nebo obětem tornáda na Moravě. Od začátku války na Ukrajině se pomoc přesunula velmi rychle směrem k uprchlíkům. Ve skupině je v současnosti asi 2 300 členů, z toho jich asi 200 jich přibylo během posledních dní.

Na stránce Dobrovolníci pomáhají v Libereckém kraji se řeší konkrétní pomoc pro konkrétní olidi z Ukrajiny

„V tuto chvíli ta skupina funguje jako taková platforma, kde lidé nabízejí svou pomoc. A současně se v ní objevují i ti, kteří se třeba rozhodnou odjet na Ukrajinu proto, aby z těch válkou ohrožených míst odvezli především ženy a děti. Ti zase o tu pomoc žádají. Je to takové konkrétní. Neřeší se peníze, ale hmotná pomoc,“ přiblížila zakladatelka facebookové stránky Dobrovolníci pomáhají v Libereckém kraji.

Zájem je prý hlavně o oblečení, jídlo, nebo drogerii. Prostě o běžné věci, které lidi potřebují k životu. A uprchlíci většinou přijíždějí jen s málem věcí. Na stránce lidé najdou také seznam finančních sbírek na podporu lidí v Ukrajině, informace o hmotných sbírkách v regionu.

autor: Jakub Marvan
Spustit audio

Související