Sněhové podmínky přejí lyžařům, ne všichni ale mají doma vybavení. Jaké jsou možnosti v půjčovnách?

14. únor 2022 10:00

Dětem v Libereckém kraji, ale také třeba i části Prahy, začaly 14. února jarní prázdniny. Řada lidí se proto chystá na hory. Jak je to s vybavením? Musí mít vlastní, nebo se mohou spolehnout na půjčovny? Podrobnosti zjišťovala redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Půjčoven je sice v horských střediscích dostatek, ale kvůli velkému náporu lyžařů o jarních prázdninách nemusí být úplně ve všech kapacita dostatečná. Podle Pavla Bažanta ze společnosti Ski Bižu je v roce 2022 nápor lyžařů po koronavirové pauze v předchozím roce obrovský. Proto všem, kteří nemají vlastní vybavení, raději doporučuje lyže si včas v některé z půjčoven rezervovat.

Na nápor lyžařů jsou naopak připraveni v krkonošském Harrachově. „Harrachovské půjčovny jsou dobře zásobeny a majitelé se shodují na tom, že v běžných případech není třeba zamlouvat lyže předem. To je naopak vhodné u skupinových objednávek, a ne kvůli nedostatku zboží, ale kvůli rychlosti odbavení. Zamluvení předem je také vhodné u speciálních požadavků, jako jsou například běžky s mohérem, nebo dětské skialpy,“ upřesnila mluvčí města Hana Veselá.

Co všechno si lidé mohou vypůjčit

Ve sjezdařských areálech si lidé mohou půjčit všechny druhy sjezdových lyží, snowboardy a také populární skialpy, okrajově i běžky. Na ty se specializují běžné půjčovny, kterých je v Jizerských horách několik. Celé běžkařské sety včetně bot se dají půjčit na půl dne, na celý den, nebo dokonce na týden. Ceny se pohybují od dvou do pěti set korun za den. Kromě samotných lyží slibují půjčovny i kompletní servis, včetně namazání.

V Jizerských horách mají návštěvníci největší zájem o půjčení sjezdových a běžeckých lyží. V Harrachově je podle provozovatelů půjčoven největší zájem o dětské sjezdovky a skialpy, které si prý lidé půjčují hlavně při slunečném počasí. V nabídce horských půjčoven jsou kromě lyží a bot také třeba dětské kluzáky pro nejmenší, lidově nazývané ježdíky.

Sáňky půjčují například na Ještědu, kde je speciální sáňkařská dráha. Brusle se pak běžně dají půjčit na veřejných kluzištích. V Liberci je to ve Sportparku u Arény, v Turnově na kluzišti ve sportovním areálu Maškova zahrada, kde přijde půjčení na 40 korun.

Spustit audio

Související