Hory se plní lyžaři, ale přibývá i krádeží. Policisté vydali „desatero“, jak se chránit před zloději

14. leden 2022 11:11

Zimní střediska se díky novému sněhu, ale také blížícím se jarním prázdninám začínají zaplňovat, lidé míří do hor o víkendech. A policisté varují před opakujícími se krádežemi lyžařského vybavení. Na co a kde si hlavně dávat pozor, shrnula redaktorka Jana Švecová.

Policie na svých stránkách vydala „desatero“, které by lidem mělo pomoct ochránit si své lyžařské vybavení. Reaguje tak na výskyt četných krádeží na horách.

Pozor by si lidé měli dávat hlavně před restauracemi. Vybavení, tedy lyže, ale ani i helmy, by neměli nechávat bez dozoru, a tam, kde je to možné, využít úložen. Tam, kde nejsou, doporučuje policie malý trik; nechat každou lyži jinde. Pozor také na drahé skipasy, které je lepší mít u sebe, než si je odložit v restauraci i s bundou.

Jak ochránit svůj majetek na horách:

  • Nikdy neponechávejte lyže bez dozoru.
  • Pořiďte si speciální zámek na lyže.
  • Zloději ztížíte práci jednoduchým trikem, když lyže při odkládání neponecháte v páru, ale každou umístíte jinam.
  • V místě ubytování vybavení ukládejte do zabezpečené lyžárny, nejlépe do uzamykatelných skříněk nebo boxů.
  • Přes noc neponechávejte lyžařskou výbavu ve vozidle.
  • Vždy když odcházíte z parkoviště na sjezdovku nebo do lyžařských stop, zkontrolujte vozidlo, zda je uzamčené.
  • Cenné věci odkládejte do zavazadlového prostoru.
  • Využívejte hlídaná parkoviště (hlídaná parkoviště, viditelná a frekventovaná místa ztěžují zlodějům vloupání).
  • Skipasy neponechávejte na oblečení, pokud jej odkládáte třeba v restauraci.

Zdroj: Krajské policejní ředitelství Libereckého kraje

Podle zkušenosti policie dochází ke krádežím nejčastěji u kiosků na sjezdovkách, před restauracemi, a na parkovištích. Bezpečné nejsou ani lyžárny, pokud nemá lyžař své vybavení ve speciálním boxu. Drahé lyže nebo boty by si lidé neměli přes noc nechávat ani v autě.

„Upozorňujeme občany, aby si své lyžařské vybavení nenechávali přes noc ve vozidlech, ale aby využívali zabezpečených lyžáren v místě ubytování. V případě, kdy dojde k odcizení lyžařské výbavy třeba celé rodiny, dochází ke škodám v částkách kolem desetitisíců korun,“ uvedla Martina Frýdová z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje.

Na horách je lepší využít hlídané parkoviště a před odchodem je zkontrolovat, zda je vozidlo opravdu zamčené. Lidé by také neměli nechávat drahé helmy nebo brýle v autě na sedačkách, případně je měli schované v zavazadlovém prostoru, kde nejsou tolik na očích.

Policejní preventisté upozorňují také na speciální zámky na lyže. Podobají se lankům se zámkem na kolo, jsou jen delší a lidé si s nimi mohou lyže přivázat buď ke stojanu před restaurací, nebo v lyžárně. Podle policie nejsou samozřejmě všemocné, ale zloděje dokážou před komplikacemi odradit.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související