Je jim přes sedmdesát, každou zimu vytáhnou ze sklepa lyže a jdou jezdit do stop Jizerské magistrály

Jsou to bývalí olympionici, kteří reprezentovali Československo po celém světě, ale doma jsou v Jizerských horách. Několikrát do roka se sejdou a vzpomínají na staré časy. Byla u toho i naše redaktorka.

Dříve společně reprezentovali Československo na mezinárodních závodech i olympiádách. Dnes se několikrát do roka scházejí v Jizerských horách a vzpomínají na staré časy. Řeč je o bývalých olympionicích. Je mezi nimi například i běžec na lyžích a trenér Zdeněk Ciller. V roce 1972 dovedl v Sapporu k bronzu Helenu Šikolovou, o osm let později zopakovala stejný úspěch Květa Jeriová v Lake Placid. A trénoval také svoji žačku Milenu, která se stala nejen další českou olympioničkou, ale také jeho manželkou.

Zděnek Ciller, člen Síně slávy českých trenérů, lyžoval od dětství. Tehdy nešlo ani tak o sport, jako o nutnost, bylo potřeba nějak se dostat od vesnice k vesnici. Z dopravního prostředku se stal postupem času více sport.

Zdeněk Ciller byl do Síně slávy uveden v roce 2016, na snímku s ním je i Květa Jeriová

Už jako trenér měl pan Zděnek Ciller vždycky nároky nejen na výsledný čas. Jak říkal, na lyžích musí závodnice také vypadat k světu. Nejvíce elegance na lyžích měla v očích Zděňka Cillera zřejmě jeho žačka Milena, později se stala jeho manželkou. Procestovali společně celý svět, ale doma jsou tady, v horách.

Paní Mileně je 74 let, čiší optimismem a lamentování je jí cizí; i na současné, s minulostí nesrovnatelné, davy ve stopě vlastně pohlíží pozitivně. Na běžkách ji můžete potkat nejčastěji kolem Knajpy, právě vyšší nadmořskou výšku má nejraději.

A jaký je recept trenéra československé reprezentace na úspěch? Poslechněte si v reportáži Šárky Škapikové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.