Školy zavřené, kde vzít hodiny praxe? Studenti pedagogiky z TULky pomáhají s on-line výukou

13. listopad 2020

Každé všední dopoledne pomáhá s učením dvěma dcerám lékařky z Krajské nemocnice Liberec, teprve pak studuje sama. Řeč je o vysokoškolačce liberecké Technické univerzity. Podobně jsou na tom i desítky jejích spolužáků.

Čtěte také

Téměř 200 studentů liberecké Technické univerzity napříč fakultami pomáhá v boji proti epidemii koronaviru. Posluchači zdravotnických oborů jsou na praxi v nemocnicích po celé republice, studenti z fakulty pedagogické zase usnadňují on-line vyučování dětem, například v rodinách zdravotníků. Jednu z dobrovolnic vám představíme.

„Chtěla jsem nějak pomoct v téhle době,“ říká Lucie Vávrová, 21letá studentka 2. ročníku liberecké univerzity. Sama stále studuje. „Je to náročné jak časově, tak mentálně. Musím z hlavy dostat spoustu informací, není to jednoduché. Když si představím, že bych třeba měla být v roli toho rodiče, kdy přijdu unavená z práce, tak to je nepředstavitelné,“ dodává.

Moje zkušenost, jako staršího člověka je, že my nadáváme na mladou generaci, ale to, jak oni (studenti) k tomu přistupují,….. to mě strašně těší…
Jan Picek, děkan FP TUL

„Je to jedna z těch pozitivních stránek, to jak k tomu přistupuje současná mladá generace, jaké jsme měli ohlasy na tu výzvu. To mi říká, že je všechno v pořádku a těší mě to,“ reaguje na zájem studentů o dobrovolnictví děkan Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogická Technické univerzity v Liberci Jan Picek.

„Bez téhle pomoci by náš personál musel zůstat doma a nemohl by být v nemocnici,“ říká k tomu mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář. „Každá ruka, která v nemocnici chybí, se počítá. Už na jaře se osvědčila pomoc studentů pedagogické fakulty s výukou i hlídáním dětí našich zaměstnanců a jsme rádi, že se to teď na podzim může opakovat. Je to velmi vítaná pomoc, děkujeme za ni,“ dodává.

Studenti pedagogiky se přihlásili na dobrovolnickou výzvu nad rámec povinnosti dané státem děkana své fakulty Jana Picka. Přihlásilo se jich téměř 160, z toho zhruba 100 už někde pomáhá. Na základě této výzvy bude studentům učitelství i například takováto pomoc s výukou také započítaná do praxe. Potřeba jsou ale i další dobrovolníci.

Čtěte také

Například studenti technických disciplín budou v rodinách také vítáni. „Někdy nás rodiče žádají o doučování fyziky nebo matematiky u starších dětí. Když se teď děti nemohou ve škole zeptat spolužáků nebo vyučujícího, visí všechno na přetížených rodičích. Ti přitom probírané látce někdy sami nerozumějí,“ nastínila Ilona Sovová z děkanátu Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TUL, která dobrovolníky koordinuje. Právě jí se také mohou dobrovolníci i z ostatních našich fakult přes mail ilona.sovova@tul.cz hlásit.

autor: Lucie Fürstová | zdroj: Technická univerzita v Liberci
Spustit audio

Související