Výuka od jídelního stolu? Realita českého školství v době koronaviru

Žádná třída, sborovna ani tabule. Místo toho notebook a internet. Svým žákům posílají úkoly e-mailem, natáčejí vzdělávací videa, rozesílají odkazy na zajímavé články na webu a s dětmi jsou v kontaktu pomocí speciálních aplikací. Takhle teď pracují učitelé po celém Česku. My jsme natáčeli s jednou z učitelek v Hrádku nad Nisou na Liberecku.

Učitelka angličtiny a francouzštiny Alena Brabencová z jedné z hrádeckých základních škol si domácí pracovní místo zřídila v jídelním koutě u nich v bytě. Výuku na dálku musí sladit s potřebami zbylých členů rodiny, kteří také musí být doma. 

„Moje kuchyně a náš jídelní kout se teď proměnil v moji kancelář, děti to uvítaly. Ale situace je jaká je, takže v kuchyni teď operuju s počítačem, učebnicemi a se vším co můžu,“ popsala hrádecká učitelka.

Učitelky využívají nejrůznější výukové aplikace. Tato je na angličtinu

K výuce jazyků na dálku používá speciální webovou aplikaci. „Každé třídě zadávám balíky slovíček, můžu vidět, kolik studentů se mi přihlásilo, kolik nasbírali bodů. Když vidím, že už mají splněno, tak jim zadám další balíček a budu spokojená, protože budu vědět, že dělají to, co mají,“ doplnila Alena Brabencová. Aplikace je podle ní motivační, žáci mohou soutěžit, sbírat body a první tři můžou získat zlatý, stříbrný a bronzový pohár.

A kolik dostávají žáci úkolů? „Osobně si nemyslím, že je nějak zahlcuji. Ne všichni jsou už přihlášení, ne všichni si s tím úplně rozumí. Takže tenhle týden se je ještě snažím motivovat, aby si všechno vyzkoušeli,“ přiblížila učitelka. Nad možností výuky v podobném režimu delší dobu se zatím zamýšlet nechce.  

„Sama si to neumím představit a trošku se toho bojím, zvlášť když na to nemám úplně ideální podmínky. Uvidíme jak to půjde, jak to všichni dohromady zvládneme,“ uzavřela jazykářka Alena Brabencová z Hrádku nad Nisou.

K možnému obnovení standardní výuky se na pondělí tiskové konferenci vyjádřil ministr školství Robert Plaga z hnutí ANO: „Reálný scénář návratů žáků do škol je druhá polovina května. Situace je těžká a nová pro učitele, pro žáka a studenty i pro rodiče. Děkuji všem, jak se situace zhostili, většina rodin se nachází ve velmi těžké situaci a musí se na vzdělávacím procesu podílet více než kdy dříve. Děkuji řadě pedagogů, kteří se rychle zhostili výuky přes internet,“ uvedl Plaga.

autoři: sas , reČRoL
Spustit audio

Související