V Libereckém kraji přibývá lidí bez práce. Potvrzují to neziskové organizace, které jim pomáhají

12. listopad 2020 08:00

Téměř 100 lidí přišlo v Liberci na konkurz na pracovní místo v sociálních službách. To by se ještě před rokem zřejmě nestalo. Po jarním nouzovém stavu a s příchodem toho současného je zájem o práci čím dál větší.

Podniky a malé firmy, které se dostaly do problémů kvůli epidemické situaci, podle informací neziskových organizací poskytujících pomoc lidem bez práce, nejdříve propustily brigádníky, teď přichází na řadu stálí zaměstnanci. A zájem o volná místa začíná převyšovat jejich nabídku.

„Byli jsme velmi překvapeni, kolik zájemců se přihlásilo, měli jsme i 92 uchazečů na jednu pozici. A to ta pozice nebyla ničím výjimečná, ani finančně,“ říká Michael Dufek, ředitel komunitního střediska Kontakt. Jeho zaměstnanci se věnují menšinám, dětem ze sociálně znevýhodněného prostředí a seniorů.

Centrum Kašpar pořádá i rekvalifikační kurzy - ilustrační snímek

Podobné zkušenosti má i poradkyně Centra Kašpar Simona Zemanová. „Některé firmy už propouštějí zaměstnance, objevuje se méně pracovních nabídek, obsazují se jen nezbytně nutné pozice. Obrací se na nás asi o 25 % lidí víc, než v loňském roce. Často se setkáváme i s tím, že to má přímou souvislost s koronavirem, že jsou lidé propouštěni pro nadbytečnost,“ popisuje

Čtěte také

Centrum Kašpar poskytuje rekvalifikační kurzy a pracovní poradenství zdarma. „Kdyby nebyl nouzový stav, tak se nezastavíme. A až bude zrušen, tak se zvýší poptávka po našich službách; to jsme zaznamenali už na jaře. Zrušení volného pohybu osob se ale projeví a dál bude projevovat na zaměstnanosti a na množství volných pracovních míst. Předpokládáme, že jich nebude tolik, kolik bude potřeba,“ dodává Simona Zemanová.

Centrum Kašpar v současné době poskytuje bezplatné pracovní poradenství jen telefonicky nebo po internetu.

Nový projekt Centra Kašpar: Vaše cesta k dobré práci

Právě v době koronavirové krize, kdy mnoho lidí přišlo či ještě přijde o práci, zahajujeme projekt, díky kterému můžeme pomáhat dalším lidem při hledání práce. Nabízíme bezplatné služby pracovní a profesní poradny, rekvalifikační kurzy, zprostředkování práce a další zajímavé služby.

Centrum Kašpar vznikalo před 16 lety a od začátku pomáhalo lidem, kteří se na trhu práce staví na vlastní nohy. Buď hledají zaměstnání, nebo se do práce vrací po delší pauze, mění svou profesní dráhu, nebo se jim změní životní situace a tito lidé nově musí zvládat souběh práce a zdravotního omezení či např. péči o někoho blízkého.

Zdroj: Centrum Kašpar Liberec

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související