Vojáci z protichemického pluku pomáhají v liberecké nemocnici pečovat o pacienty

V Krajské nemocnici v Liberci vypomáhá dvanáct vojáků z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci. Důvodem armádní pomoci je chybějící personál. Mnoho zdravotníků je totiž pozitivních na covid-19 nebo v karanténě.

Vojáci asistují sestrám při péči o pacienty na Jednotce intenzivní péče, Anesteziologicko-resuscitačním oddělení, Neurologii a na Oddělení následné péče. I tam se léčí lidé nakažení novým koronavirem.

Čtěte také

Mezi jejich hlavní úkoly patří převlékání nemocných, podávání jídla nebo mytí. Vše pod odborným dohledem a za dodržování přísných hygienických opatření. „Pomáháme sestřičkám s hygienou pacientů, s převlékáním postelí, roznášíme jídlo, krmíme pacienty a pomáháme s dezinfekcí,“ popsala svou náplň práce jedna z dotázaných vojákyň.

„Většina pacientů je v umělém spánku, tak proto je ta manipulace s nimi obtížnější. Pro sestry je to velmi fyzické náročné, tak proto si nás tam zavolaly na pomoc. Jde tam zejména o manipulaci s pacienty, každé ráno se musí dělat hygiena, musíme je natáčet, různě pomáháme sestrám a jsme jim prostě k rukám,“ doplnil rotmistr Marek Kočí, který s několika dalšími vojáky pomáhá na ARO.

Čtěte také

A jak vypadá spolupráce zdravotníků s dobrovolníky? „Je to těžké zejména pro personál, který je musí neustále hlídat a musí je neustále instruovat, aby se nějakým způsobem nedostali do nebezpečí,“ přiblížila vrchní sestra z Oddělení následné péče Veronika Králová.

I když není spolupráce profesionálních zdravotníků s laickými ošetřovateli jednoduchá, v liberecké nemocnici jsou za ni rádi. „Máme tady dobrovolníky z řad vojáků, za což jsme velice vděční. Jsou zde žákyňky ze Střední zdravotnické školy a pomáhají nám i sestřičky z jiných oddělení,“ vyjmenovala všechny dobrovolníky primářka Oddělení následné péče Věra Mikulecká.

Vojáci pomáhají také v dalších nemocnicích a domovech pro seniory. Pomáhat prý budou, dokud to bude potřeba.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související