Skočil jsem do toho a pověsil IT na hřebík, usmívá se novopečený pekař
Lidé občas mění profese tak, že začnou od nuly v takové, která od té původní může být na hony vzdálená. To je i případ bývalého technika, nyní pekaře, Jana Hlada. Do jeho nevelké pekárny, poblíž areálu Technické univerzity v Liberci, se vydala reportérka Jana Švecová.
„Loupáky jsou hodně žádané, kváskový chleba, myslím si, že to je naše topka, a potom croissanty, klasické nebo plněné na slano i na sladko,“ vypočítává krátce po 9. hodině ráno pekař Jan Hlad v pekárně s názvem 42 gramů.
Na své pečivo používá své receptury. „Jsou to moje recepty. Ne, že by mi babička nepekla, tam byl určitě začátek, u babičky. Ale tohle jsou naše receptury a dobré je to proto, že je to plné másla, vajec a cukru,“ říká muž, který se pekařem a majitelem pekárny stal celkem nedávno.
„Jsem vystudovaný strojař, ale celý život jsem seděl za klávesnici jako IT, programátor nebo admin. A kolem jídla a pečení jsem se motal dlouho, bylo to pořád okrajové, ale baví mě, když ostatním chutná. A když se objevil ten prostor, ta možnost, tak jsem do toho skočil, pověsil IT na hřebík a stal se pekařem,“ vypráví svůj příběh.
A proč dal pekárně název 42 gramů? „Jednak je to váha kostky droždí. A je to také odkaz na knihu Douglase Adamse Stopařův původce po Galaxii, protože 42 je odpověď na základní otázku života, vesmíru, a vůbec,“ usmívá se.
Jak jsou s jeho výrobky spokojení zákazníci? Poslechněte si reportáž.
Související
-
Na návštěvě: Chlebem a koláči vonící řemeslná pekárna ve Velkých Hamrech
Hamerská pekárna získala za žitno-pšeničný kvasový chléb ocenění Výrobek roku Libereckého kraje. Nejen o chlebu si s Lukášem Maškem povídal redaktor Jaroslav Hoření.
-
Co je základem dobrého chleba? Nejen na to jsme se zeptali řemeslné pekařky Šárky Nemešové
Před osmi lety přestěhovala z Liberce do podstávkového domu v Dolní Oldříši na Frýdlantsku, kde v klasické peci peče chleba. Naším hostem byla pekařka Šárka Nemešová.
-
Co má společného klapačka a syrečky? Kouzlo starých časů v bílokosteleckém Minimuzeu másla a chleba
V místnosti bývalé prádelny v Bílém Kostele nad Nisou před lety založili manželé Vlastimil a Jiřina Hyškovi Minimuzeum másla a chleba. Podívat se tam byla Iveta Kalátová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.