Skočil jsem do toho a pověsil IT na hřebík, usmívá se novopečený pekař

12. listopad 2024

Lidé občas mění profese tak, že začnou od nuly v takové, která od té původní může být na hony vzdálená. To je i případ bývalého technika, nyní pekaře, Jana Hlada. Do jeho nevelké pekárny, poblíž areálu Technické univerzity v Liberci, se vydala reportérka Jana Švecová.

Liberecký pekař Jan Hlad

„Loupáky jsou hodně žádané, kváskový chleba, myslím si, že to je naše topka, a potom croissanty, klasické nebo plněné na slano i na sladko,“ vypočítává krátce po 9. hodině ráno pekař Jan Hlad v pekárně s názvem 42 gramů.

Na své pečivo používá své receptury. „Jsou to moje recepty. Ne, že by mi babička nepekla, tam byl určitě začátek, u babičky. Ale tohle jsou naše receptury a dobré je to proto, že je to plné másla, vajec a cukru,“ říká muž, který se pekařem a majitelem pekárny stal celkem nedávno.

„Jsem vystudovaný strojař, ale celý život jsem seděl za klávesnici jako IT, programátor nebo admin. A kolem jídla a pečení jsem se motal dlouho, bylo to pořád okrajové, ale baví mě, když ostatním chutná. A když se objevil ten prostor, ta možnost, tak jsem do toho skočil, pověsil IT na hřebík a stal se pekařem,“ vypráví svůj příběh.

A proč dal pekárně název 42 gramů? „Jednak je to váha kostky droždí. A je to také odkaz na knihu Douglase Adamse Stopařův původce po Galaxii, protože 42 je odpověď na základní otázku života, vesmíru, a vůbec,“ usmívá se.

Jak jsou s jeho výrobky spokojení zákazníci? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související