Co je základem dobrého chleba? Nejen na to jsme se zeptali řemeslné pekařky Šárky Nemešové

O tajemství dobrého chleba mluvil Pavel Kudrna s řemeslnou pekařkou Šárkou Nemešovou
Před osmi lety přestěhovala z Liberce do podstávkového domu v Dolní Oldříši na Frýdlantsku, kde v klasické peci peče chleba. Hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec byla pekařka Šárka Nemešová.
„Plán byl jasný, koupíme dům, zrekonstruujeme ho, postavíme pec a v ní jsem se postupně učila péct chleba. Myslím si, že po tom čase, který jsem strávila různým zkoumáním, a potom hlavně tou praxí, tak že dneska vlastně ovládám takové pěkné řemeslo,“ přiblížila Šárka Nemešová, jak se z ní stala pekařka.
Základem pro dobrý chléb je podle ní hlavně žitný kvas, který musí zkušený pekař umět správně uchovat a dobře s ním i pracovat. Na výsledek má vliv i to, jestli pečete v plynové, elektrické nebo dřevem vytápěné pece. Takovou právě mají v Dolní Oldříši.
„V té chlebové peci je úplně jiný způsob pečení. Vy to vkládáte do prostoru, který je permanentně horký. To znamená, že i když otevřete ta vrátka, tak vám tam to teplo stále zůstává, protože ta cihla je horká, která vlastně pouští to teplo dovnitř té pece. Takže vy pečete takzvaným sálavým teplem,“ doplnila Šárka Nemešová.
A o čem byla ještě ve studio Českého rozhlasu Liberec řeč? Třeba o tom, jaký je rozdíl v různých moukách, jaké druhy chlebů lze upéct, jestli je rychlejší uplést housku nebo rohlík i kde můžou zájemci o domácí pečení chleba sehnat kvalitní žitný kvas. Poslechněte si celý rozhovor.
Související
-
Bába z chleba
Chléb je boží dar a proto se nesmí vyhodit, platilo v dobách našich babiček. Jak z tvrdého chleba připravit moučník?
-
FOTONÁVOD: Jak doma upéct chleba bez domácí pekárny
Recept i samotné pečení jsou jednoduché, jen počítejte, že celý proces zabere poměrně hodně času. Doma tenhle chleba už roky peče jedna z našich kolegyň.
-
Pravý řemeslný chléb z vesničky na konci světa aneb Tradiční výroba pečiva v Dolní Oldříši
Pečivo, zejména chléb, je základní potravinou již od nepaměti. Dá se v dnešní době velkých průmyslových pekáren, kde většinu úkonů provádí stroje, ještě vůbec péci postaru?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka