Co je základem dobrého chleba? Nejen na to jsme se zeptali řemeslné pekařky Šárky Nemešové

10. červenec 2021

Před osmi lety přestěhovala z Liberce do podstávkového domu v Dolní Oldříši na Frýdlantsku, kde v klasické peci peče chleba. Hostem ve studiu Českého rozhlasu Liberec byla pekařka Šárka Nemešová.

„Plán byl jasný, koupíme dům, zrekonstruujeme ho, postavíme pec a v ní jsem se postupně učila péct chleba. Myslím si, že po tom čase, který jsem strávila různým zkoumáním, a potom hlavně tou praxí, tak že dneska vlastně ovládám takové pěkné řemeslo,“ přiblížila Šárka Nemešová, jak se z ní stala pekařka.

Hostem Pavla Kudrny byla pekařka z Dolní Oldříše Šárka Nemešová

Základem pro dobrý chléb je podle ní hlavně žitný kvas, který musí zkušený pekař umět správně uchovat a dobře s ním i pracovat. Na výsledek má vliv i to, jestli pečete v plynové, elektrické nebo dřevem vytápěné pece. Takovou právě mají v Dolní Oldříši.

„V té chlebové peci je úplně jiný způsob pečení. Vy to vkládáte do prostoru, který je permanentně horký. To znamená, že i když otevřete ta vrátka, tak vám tam to teplo stále zůstává, protože ta cihla je horká, která vlastně pouští to teplo dovnitř té pece. Takže vy pečete takzvaným sálavým teplem,“ doplnila Šárka Nemešová.

A o čem byla ještě ve studio Českého rozhlasu Liberec řeč? Třeba o tom, jaký je rozdíl v různých moukách, jaké druhy chlebů lze upéct, jestli je rychlejší uplést housku nebo rohlík i kde můžou zájemci o domácí pečení chleba sehnat kvalitní žitný kvas. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.