Co má společného klapačka a syrečky? Kouzlo starých časů v bílokosteleckém Minimuzeu másla a chleba

Živě od vás: Na návštěvě v Minimuzeu másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou
V místnosti bývalé prádelny v Bílém Kostele nad Nisou před lety založili manželé Vlastimil a Jiřina Hyškovi Minimuzeum másla a chleba. Podívat se tam byla redaktorka Iveta Kalátová.
Největší funkční máselnice podle České databanky rekordů a kuriozit je vysoká 291 cm, a vejde se do ní 390 litrů smetany. Nejenom tuto raritu můžou obdivovat návštěvníci bílokosteleckého Minimuzea másla a chleba.
Založili ho manželé Vlastimil a Jiřina Hyškovi a vystavují tam vše, co kdysi souviselo s výrobou másla; tedy historické odstředivky na mléko, máselnice, formy a dózy na máslo, bandasky i krajáče. Nechybí ani malý chlebový koutek, který má pokračování na zahradě v podobě chlebové pece s ojedinělými dřevěnými okapy. A mají tam i klapačku…
„Klapačka je z Loštic, kde se vyrábějí tvarůžky (syrečky). A historie říká, že 20 až 25 žen vždy stálo kolem velké kádě, kde byl naložený tvaroh. Každá musela za směnu udělat 6 až 8 tisíc kousků tvarůžku. Je to takový dřevěný nástroj, na který se dávalo kousek tvarohu z kádě, a pak se tím hodně bouchlo. A jak tam bylo těch žen 20, a všechny bouchaly, byl tam rámus, a když někdo přišel a chtěl je třeba pozdravit, musel zahalekat ‚drž klapačku‘,“ vysvětlila paní Hyšková původ jednoho rčení.
Kde vznikl nápad založit muzeum másla a chleba? A od kdy a proč se říká „máš máslo na hlavě“? Poslechněte si záznam vysílání.
Související
-
Čokoládový hold Křišťálovému údolí. Na návštěvě v jablonecké Pralinqárně
O tom, že sklo nemusí jen zdobit, ale může i „chutnat“, se ve výrobně originálních čokoládových pralinek v Jablonci nad Nisou byla přesvědčit redaktorka Jana Švecová.
-
Na návštěvě: Chlebem a koláči vonící řemeslná pekárna ve Velkých Hamrech
Hamerská pekárna získala za žitno-pšeničný kvasový chléb ocenění Výrobek roku Libereckého kraje. Nejen o chlebu si s Lukášem Maškem povídal redaktor Jaroslav Hoření.
-
Živě od vás: Pec je fenomén, nenutí vás k ničemu, směje se pecařka Hana z Oldřichova
Navštívili jsme paní Hanu Myslivcovou v Oldřichově v Hájích. Právě dokončila pec na kolečkách, se kterou jezdí do školek a učí děti, jak se pečou koláče a brambory.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.