Šípek, Novotný, Velčovský a další. Novoborské muzeum představuje tvorbu umělecké sklárny Ajeto

23. červen 2024 09:39

Sklářské muzeum v Novém Boru otevřelo výstavu Ajeto 30, která je věnovaná třicátému výročí vzniku umělecké sklárny v Lindavě. Návštěvníkům nabízí retrospektivní pohled na historii sklárny a s ní spjaté osobnosti.

Na výstavě tak jsou k vidění nejen díla zakladatelů sklárny, architekta a designéra Bořka Šípka a letos zesnulého sklářského mistra Petra Novotného, ale i dalších výtvarníků, kteří hutí prošli.

Čtěte také

„Ajeto se od začátku profilovalo jako sklárna zaměřená na výrobu řemeslně náročného uměleckého skla, tak přitahovala lidi z celého světa - výtvarníky, designéry. Třeba dlouholetý klient Ajeta Remigius Kriukas z Litvy, současná designérka Dominika Petrtýlová nebo studio designové Dechem, velmi známé. Jsou tady i věci od uměleckého ředitele Lasvitu, designéra Maxima Velčovského,“ přiblížila ředitelka muzea Petra Ajšmanová.

Výstava je podle ní sestavená z nejen uměleckých děl, které jsou ve sbírkách muzea, ale i z původní sbírky Bořka Šípka. „Současné věci jsou ze sbírky Ajeta, ale i zapůjčené od jednotlivých klientů. A část je sbírka Lasvitu, několik věcí je tady ještě zapůjčeno z firmy Novotný Glass,“ doplnila ředitelka muzea. Výstava Ajeto 30 potrvá do 22. září.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související