VIDEO: Sklárna Lasvit Ajeto dokončuje divadelní Ceny Thálie. Poprvé v historii jsou i z čirého skla

5. říjen 2022

V sklárně Lasvit Ajeto v Lindavě finišují s výrobou Cen Thálie. Trofeje pro tato divadelní ocenění sklárna vyrábí od roku 1999. Celkem jich v roce 2022 Herecké asociaci dodá dvacet. Jejich podoba zůstává věrná původnímu návrhu designéra Bořka Šípka, ale poprvé za dobu jejich výroby budou ty letošní z čirého křišťálu.

Čtěte také

Sklárna Lasvit Ajeto v Lindavě letos opět vyrábí divadelní Ceny Thálie. Většina skleněných cen pro Hereckou asociaci bude poprvé za dobu jejich výroby z čirého křišťálu. Důvodem byla prasklá pánev s nataveným materiálem pro výrobu zlaté varianty.

„Nám praskla pánev, kde jsme měli natavený amber, což byla ta zlatá varianta. A protože je to poměrně náročná technologická změna, tak jsme se spojili s panem Kepkou (Ondřej Kepka, prezident Herecké asociace – pozn. red.) a nakonec jsme došli k tomu, že je to vlastně taková jakoby ‚čistá‘ Thálie, která ještě nebyla…,“ vysvětlil ředitel sklárny David Ševčík.

Technologicky náročná výměna pánve a znovutavení skloviny tedy nakonec rozhodlo o změně. Práci s čirým materiálem si pochvaloval sklář Petr Kuchta, který ceny vyrábí už zhruba 15 let: „Jakékoliv průhledné sklo je pro mě lepší. Když děláme třeba opálové, tak skrz něj není vidět. A když lepím to ouško zespoda, tak já nevím, kam ho lepím, to já nemám rád,“ vysvětlil s úsměvem.

Kromě čirého skla nebudou chybět ani ceny v barvě modré, zelené nebo červené. Trofeje se budou rozdávat 8. října 2022 od 20 hodin v historické budově Národního divadla.

V lindavské sklárně natáčel redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL

Související