V kasinu v Macau bude nový třicetimetrový skleněný altán. Vzniká v lindavské sklárně Ajeto

3. únor 2021 09:00

Jezdí do ní designéři a skláři z celého světa. Sklárna Ajeto v Lindavě totiž jako jediná v Evropě disponuje pecí s barvami v pánvích. Jak do jejího provozu zasáhl koronavirus a na čem teď skláři pracují, zjišťovala Jana Pšeničková.

Čtěte také

Nebýt pandemie koronaviru, mohl být loňský rok pro sklářskou firmu Lasvit tím nejlepším v historii. Takhle bude jen téměř nejlepší. I když firma musela odložit některé velké zahraniční projekty, případné ztráty vykompenzoval zájem tuzemských domácností o její výrobky. Lidé měli zájem třeba o designová svítidla, který vznikají pod rukama sklářů ve sklárně v Lindavě. „Pro mě, jako skláře, se nic moc nezměnilo, práce je pořád stejně, musí být, sklářská pec se nedá vypnout,“ říká Marek Effmert, jeden ze sklářů firmy Ajeto. 

Sklárna byla uzavřena pouze 14 dní, na jaře 2020 při první vlně pandemie. Od té doby je stále v provozu. „Lasvit, jako majitel Ajeta, se samozřejmě snaží, aby sklárna byla maximálně vytížená. Vytěžujeme ještě další sklárny tady v okolí,“ upřesnil Leon Jakimič, zakladatel a majitel firmy Lasvit, která lindavskou sklárnu vlastní. Poslechněte si reportáž.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související