Sídlo sklářské společnosti Lasvit v Novém Boru je Památkou roku 2019 Libereckého kraje

Porota ocenila obnovu a dostavbu dvou městských roubených domů z konce 18. století na Palackého náměstí. Na dům teď jeho vlastník může umístit památní desku.

Čtěte také

Na obnově dvou historických domů v centru Nového Boru pracovala firma Lasvit od roku 2015. „Naše nové sídlo není jen klasickou kanceláří, je ukázkou naší vize inspirovat svět a symbolem naší lásky ke světlu. Vybrali jsme dům, který sloužil sklářům již před dvěma sty lety a vdechli mu nový život - opět spjatý se sklem a s kořeny, které toto tradiční řemeslo v regionu má," řekl před rokem při slavnostním otevření nového sídla prezident Lasvitu Leon Jakimič.

Skleněný dům a opravená roubenka v Novém Boru

V jednom z domů bývala už na počátku 19. století sklářská manufaktura, druhý dům sloužil jako obytná budova. Historické domy doplnily dvě nové moderní budovy. Jednou z nich je skleněný dům obložený skleněnými taškami, které Lasvit vyvinul speciálně pro tuto stavbu. Jeho protikladem je černý dům obložený ve stejném stylu, jen místo skla použili stavbaři speciální černou cementovou obkladovou tašku.

Logo

Soutěž o památku roku vyhlásil v letošním roce Liberecký kraj už popáté. Soutěží se snaží upozornit na úspěšné projekty obnovy památek a také je podpořit. Loni ocenění získal secesní kostel Povýšení svatého Kříže v Jablonci nad Nisou. Porota ocenila restaurátorskou obnovu jedinečných štukových omítek a výmalbu jeho interiéru. Letos se o cenu ucházely také jablonecká radnice, rekonstruovaný zámek v Doksech, Kittelův dům v Pěnčíně, zahradní domek muzea v Jilemnici a restaurovaná socha sv. Agáty z Příšovic.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související