Semencová kaše s pivem
Do jídelníčku našich babiček také patřila jídla sladká, konzumovala se obvykle ve všední dny. My si dnes uvaříme kaši ze semence – neboli konopného semínka.
Konopí, určené pro výrobu textilií se v našem regionu pěstovalo především v podhůří Lužických a Jizerských hor, a protože naše babičky uměly zužitkovat všechno, co příroda dala, semínka rostliny využívaly pro vaření.
Dnes je konopné semínko dostupné v prodejnách zdravých potravin.
Ingredience:
15 dkg semence (konopné semínko)
1/2 l světlého piva
2 lžíce ořechových jader
2 lžíce medu
skořice, zázvor
2 lžíce žitné mouky
Postup:
Semenec umeleme, rozředíme pivem, procedíme a svaříme na kaši. Osladíme
medem, okořeníme. Je-li kaše příliš řídká, zahustíme ji žitnou moukou nebo strouhankou
a ještě chvíli povaříme. Na talíři kaši posypeme cukrem a strouhanými ořechy.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.