Samoplátci se opět můžou objednávat do lázní. Ptali jsme se v Libverdě a Kundraticích, jaký je zájem

29. březen 2021 10:14

Kvůli epidemii koronaviru vláda zakázala od 1. března lázeňský pobyt pro samoplátce. Ti se mohou sice znovu objednávat, do lázní ale zatím nesmějí. Jaká je situace v Lázních Kundratice a Libverda a jak na ně dopadla epidemická opatření, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Do lázní zatím smějí jen lidé, které tam kvůli jejich doléčení nebo chronickému onemocnění poslal odborný lékař a pobyt mu plně nebo částečně hradí některá zdravotní pojišťovna. Tito lidé mohli v lázních pobývat nepřetržitě od ledna, kdy vláda lázeňský pobyt povolila, a to i teď v březnu, kdy ho zakázala pro samoplátce. Lidé, kteří si chtějí léčbu zaplatit sami, se sice mohou objednat, do lázní ale zatím nemohou. Pobyt pro samoplátce zakázala od 1. března vláda v souvislosti s protepidemickými opatřeními.

Loňský i letošní lockdown se na provozu lázní velmi výrazně projevil. Například Lázně Kundratice hlásí aktuálně propad o 90 %, Lázně Libverda jsou na tom o něco lépe, ale i tam se léčilo o 60 % méně lidí než obvykle. Lepší není ani letošek, kdy se do lázní na základě poukazu může. Podle vedení obou oslovených lázní lidi mate zákaz pro samoplátce a řada z nich si myslí, že jsou lázně zavřené úplně, a tak je zájem opravdu velmi malý. V Kundraticích, kde se může léčit až 180 lidí, jich je nyní necelá dvacítka. A desetinu obvyklého počtu potvrdili také v Libverdě.

Čtěte také

Některé lázně také byly vybrány pro tak zvanou postcovidovou léčbu, ty, které jsme oslovili, mezi ně ale nepatří. Ministerstvo zdravotnictví vybralo 8 zařízení, a i když se například v Libverdě tomuto typu péče věnují, lázně do výběru se nedostaly. Jak Kundratice, tak i Libverda usilují o to, aby pojišťovny proplácely postcovidovou péči pacientům ve všech lázních. V Libverdě například nabízejí speciální pobyty, kde se zaměřují na léčbu potíží, se kterými lidé bojují po zvládnutí akutní fáze nemoci.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související