Vyhlídky nad Libverdou uchvátí pohledy na lázeňské městečko i horské masivy

3. prosinec 2018

V malebné kotlině v půvabném podhůří severního úpatí Jizerských hor, asi třicet kilometrů jízdy severovýchodně od Liberce se nachází lázeňské městečko Lázně Libverda.

Pro svůj překrásný přírodní rámec i klimatický charakter se Lázně Libverda staly jedním z důležitých středisek cestovního ruchu a turistiky nejen regionu Frýdlantska, ale i celého Libereckého kraje. Lázně a okolní jizerskohorské masivy včetně Smrku, nejvyšší hory české části Jizerských hor, si můžete prohlédnout z pětice Vyhlídek nad Libverdou.

Vyhlídka ducha Muhu

Vyhlídka Libverdských pramenů se nachází na severní stráni nad centrem obce nedaleko od schodů k Obřímu sudu. Nabízí nádherný jižní pohled na dolní část Libverdy, zejména pak na lázeňský areál s kolonádou, parkem a kulisou Jizerských hor. Vyhlídku Dobrého ducha Muhu na okraji lesa cca 200 metrů za Obřím sudem ve směru po žluté turistické značce na Nové Město pod Smrkem.

Komentář Jaroslava Hořeního: Lázně Libverda je malebné údolní městečko obklopené krásou Jizerských hor a Vyhlídky nad Libverdou jsou ideálním místem prohlédnout si oboje najednou. Všech pět se dá obejít asi tak za půl, můžete je projet na kole a dostanete se k nim i autem, jak jsem to kvůli časové tísni musel udělat já. Ale mnohem víc bych doporučoval si dát jednu vyhlídku denně a zbytek času relaxovat. Vždyť jsou to přeci lázně.

Panorama, která se turistům otevírají z vyhlídek nad Libverdou

Procházku po pěti atraktivních místech si můžete užít jako zhruba půl denní výlet nebo rozplánovat na lázeňský pobyt. Na každém místě je nejen úžasný rozhled, ale i informační tabule. Na každé z nich je jedna z místních legend společně s místopisem vztahujícím se k vyhlídce. Dále pak panoramatické foto, orientační mapa obce a pohledová mapu Frýdlantska s částí Jizerských hor. Během Libverdského sochání 2009 vznikly dřevěné sochy pohádkových bytostí, které souvisí s místními pověstmi a ty jsou rozesety po jednotlivých vyhlídkách. Vyhlídková místa doplňují do dřeva vyřezávané lavice.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.