Svatby v lockdownu: Jak protiepidemická opatření a omezení ovlivňují uzavírání sňatků

25. březen 2021 11:30

Lockdown a pokračující vládní opatření se promítají do všech oblastí života a výjimkou nejsou ani svatební obřady. Svatebčané už loni na jaře rušili a přesouvaly plánované termíny. Jak to je letos, zjišťovala Jana Švecová.

Čtěte také

Počet plánovaných termínů svateb se za uplynulý rok i za letošek změnil velmi výrazně. Podle matrikářek, které Český rozhlas Liberec oslovil, se od začátku roku konají jen jednotlivé obřady, namísto dřívějších desítek. Například na zámku Hrubá Skála klesl v roce 2020 počet sňatků zhruba o polovinu z běžných 60 až 80 ročně na 42. V Liberci ve stejném roce ubyla třetina obřadů a od začátku roku 2021 se jich tam zatím konalo jen 23. V Jablonci nad Nisou se ve dvou březnových termínech konalo jen 6 obřadů a na zámku Sychrov od začátku roku pouhé 3.

Jestli se situace zlepší v létě, kdy jsou svatební termíny nejžádanější, bude záležet na tom, jak dlouho potrvají protiepidemická opatření. Pokud se nebude moci přejíždět mezi okresy a bude platit zákaz shromažďování většího počtu lidí, nedá se zřejmě žádný výrazný zájem očekávat. Lidé v současné době uzavírají sňatek buď v případech, že bez ohledu na lockdown plánovali svatbu pouze se svědky, nebo pokud mají už děti a obávají se právě kvůli epidemii o budoucnost.

Pravidla pro svatby v lockdownu

Svatba nebo obřady pro registrované partnerství se můžou konat v maximálním počtu 15 osob. Není to tak striktní, jako na jaře 2020, kdy vláda konání svatebních obřadů úplně zakázala a následně omezila počet svatebčanů na 10, včetně oddávajících, matrikářky a svědků. Situaci ale komplikuje zákaz pohybu mezi okresy. Výjimka se vztahuje pouze na ženicha nebo nevěstu, pokud se berou v okrese svého protějšku. Pro rodiče ani svědky podle policie žádná výjimka neplatí.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související