Samoobslužný prodej: Zákazník si vybere, spočítá si cenu a zaplatí. Jak „sázka na důvěru“ funguje?

18. říjen 2022

Regionální farmáři a další producenti potravin se musí snažit nejen udržet vysokou kvalitu svých výrobků, ale také dokázat zákazníkům své zboží nabídnout. Jednou z možností je samoobslužný prodej.

Že je důležité nejen vyrobit, ale i prodat, o tom vědí své malí farmáři. Režie vlastní prodejny je pro ně drahá, proto zkouší samoobslužný prodej. Princip je stejný, jako například u automatů na mléko. Přesvědčil se o tom redaktor Jaroslav Hoření na dvou farmách.

Návod pro zákazníky samoobslužného prodeje na farmě ve Zlaté Olešnici

„U nás na prodejně je otevřeno nonstop. Když probíhá výroba, někdo vždy přijde a obslouží vás. A když výroba skončí, funguje to tu jako samoobslužný prodej. Veškerý náš sortiment je v ledničkách, je oceněný a zákazník si vybere věci, spočítá si cenu, a buď zaplatí přes platební terminál, nebo hodí hotovost do kasičky,“ popsal samoobslužný prodej Ladislav Stehlík z ekofarmy ve Zlaté Olešnici.

Podle něj se zatím nesetkali s tím, že by jim takzvaně „neseděla“ inventura. „Důvěra se vyplatí, lidé si na to zvykli a funguje to,“ řekl.

Podobnou zkušenost mají i na farmě u Sabáčků v Nové Vsi na Českolipsku. „Dovolili jsme si dát všem lidem, kteří sem chodí, tu volnost, že si 24 hodin denně můžou z naší ledničky vybrat naše výrobky, která je samoobslužná,“ potvrdil Michal Sabáček. „My jako farmáři tak máme čas pracovat a vyrábět,“ dodal.

Poslechněte si celou reportáž.

Spustit audio

Související