Výrobky roku Libereckého kraje 2022: Kde se rodí a jak chutnají

31 výrobců do 19. ročníku soutěže Výrobek roku Libereckého kraje přihlásilo 116 dobrot v devíti kategoriích. Před hodnotiteli je každý rok o něco náročnější úkol vše ochutnat a ohodnotit. Redaktor Jaroslav Hoření všechny oceněné navštívil a zřejmě i všechno okusil…

Posílení lokální ekonomiky, zaměstnanosti a možnost ovlivnit chuť jednotlivých potravin, to jsou jen některé klady místních výrobců. Ti se mohou už 19 let hlásit do soutěže o prestižní ocenění Výrobek roku Libereckého kraje. V prvním dílu seriálu týdne si redaktor Jaroslav Hoření o soutěži povídal s krajským radním za Piráty Václavem Židkem.

V Trávníčku má sídlo Beranův pivovar, který do soutěže Výrobek roku Libereckého kraje přihlásil vítěznou Polotmavou dvanáctku. A porotcům nejvíc zachutnala. Ocenění přebíral Jan Havelka, vydali jsme se za ním do Trávníčku na Českodubsku.

V kategorii nealkoholické nápoje nejvíc chutnala Vratislavická kyselka citronová, která celkově mezi všemi přihlášenými výrobky získala druhé místo. Kyselka pochází ze dvou vrtů Liberec a Jablonec a mezi těmito města jsme navštívili pana Jana Vokurku, jednatele společnosti Kitl, která Vratislavickou kyselku provozuje.

Seriálové putování za Výrobky roku Libereckého kraje nás zavedlo i do turnovské části Mašov, kde v kuchyni rodinného domu vaří DobroTy z Ráje Martina Papežíková. Pravidelná účastnice různých regionálních soutěží tentokrát uspěla s Labužnickou parikajdou.

Ve Velkých Hamrech se peče žitno-pšeničný kvasový chléb, který kromě vítězství kategorii pekařské výrobky získal Zvláštní cenu Přínos ke zdravému životnímu stylu. Řemeslnou pekárnu v roce 2020 založil Lukáš Mašek a jeho sen péct ten nejlepší chleba se naplňuje.

V kategorii masné výrobky získala nejvíce bodů světlá tlačenka Jatek Váša z Mimoně. A můžeme asi prozradit, že na Jatka Váša se ještě vrátíme, protože tamní řezníci získali hned dvě ocenění.

Na pomezí Krkonoš a Jizerských hor chovají krávy a z jejich mléka vyrábí vítěznou biopotravinu kefír přírodní. Další cesta Jaroslava Hořeního tak vedla na Eko farmu Stehlík do Zlaté Olešnice, kde se rodinná farma zabývá zpracováním mléka a masa v biokvalitě.

V Hodkovicích nad Mohelkou bydlí cukrářka Pavla Pospíšilová. Její jahodový cheesecake porota ocenila jako nejlepší sladkou dobrotu v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje.

Z více než stovky rozličných pochoutek vyrobených v Libereckém kraji si porota hned dvakrát vybrala výrobky z mimoňských jatek. A tak se do firmy Jatka Váša ještě jednou vydáme, tentokrát kvůli škvarkové pomazánce.

V kategorii mléko a mléčné výrobky si ocenění odnesl zrající ovčí sýr nakládaný v oleji z Nově Vsi, který získal i absolutní vítězství. Jak chutná našemu redaktorovi Jaroslavu Hořenímu, se dozvíte v posledním dílu Seriálu týdne Českého rozhlasu Liberec.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.