S právníkem: Jak na oddlužení a exekuce

Se začátkem roku se setkáváme se změnami i v oblasti exekucí a insolvence. Právník Mgr. Tomáš Souček připomněl, jak zjistíme, že máme dluhy, nebo exekuci, a kolik dlužíme.

Jak Mgr. Tomáš Souček vysvětlil, oddlužení je zákonem předvídaný institut, kde se dlužník, který se nachází v úpadku, má tedy víc závazků, nebo věřitelů, může těch dluhů oficiální zákonnou cestou jednou provždy zbavit.

Mgr. Tomáš Souček, právník

„Musí samozřejmě splnit určité podmínky, podrobit se tomu, že bude například zpeněžen jeho majetek, nebo postižena určitá část jeho příjmů, ve prospěch úhrady jeho závazků. Pokud tyto podmínky splní, s tím, že část dluhů vrátí zpět, může se dluhů jednou provždy zbavit, být od nich osvobozen a udělat třeba životní restart,“ doplnil.

Upřesnil také, že nově se nevyžaduje souhlas věřitele s oddlužením, ale existuje určitá pojistka; proces oddlužení dozoruje a povoluje insolvenční soud a insolvenční správce, věřitelé pak mají možnost vyjádřit námitky.

Stává se často, že věřitelé s oddlužením dlužníků nesouhlasí? Jak a kde vlastně člověk zjistí, že má dluhy a v jaké výši? Jak dlouho trvá oddlužení a jaké jsou varianty? Nakolik lidé využili Milostivého léta a k čemu tato akce vlastně sloužila? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související