S dopravním expertem: Nástrahy podzimních silnic a jak na ně

Mokrá vozovka, napadané listí, migrující zvěř, zhoršená viditelnost i námraza a první sníh. Nejen tyto zrádnosti podzimních silnic prověří naše řidičské schopnosti. Na co si dávat pozor a jak se zachovat v různých krizových situacích?

V pětidílném seriálu se redaktor Jaroslav Hoření a dopravní expert Platformy Vize 0 Roman Budský věnují záludnostem podzimních silnic. Mokrá silnice se na první pohled záludná být nezdá, může ale řidiče překvapit prodloužením brzdné dráhy i sníženou přilnavostí v zatáčkách nebo kalužích.

I když jsou denní teploty na podzim relativně vysoké, můžeme se v určitých místech a časech setkat s námrazou. A také s listím na vozovce. S těmito nástrahami můžou hodně pomoct vhodné pneumatiky. Velký význam má jejich dezén pneumatik, který třeba při jízdě na mokru musí za sekundu odvést až vanu vody.

S podzimním počasím přichází na silnice také snížená viditelnost. Den je kratší, objevují se mlhy a další povětrnostní vlivy, kdy velmi záleží na tom, zda dobře vidíme a jsme dobře viděni.

Celý seriál uzavírá povídání o nebezpečí, které představují srážky se zvěří a jak jim předcházet.

Spustit audio

Související