Žádná vzdálenost není tak krátká, aby se nemohla stát nehoda, varuje dopravní expert

22. prosinec 2020 15:30

Vyrazit autem na hory na lyže, nebo autem dovézt domů či na chatu vánoční stromek, by mělo od řidičů vyžadovat víc pozornosti, než je běžné. A to jak v případě přepravy nákladu na střeše nebo přímo v autě. V obou případech je podle dopravních expertů nutné lyže či stromek řádně upevnit.

O tom, jaká pravidla je dobré dodržovat při přepravě větších nákladů, mluvil s dopravním expertem Romanem Budským redaktor Jaroslav Hoření. V tento čas se to týká především přepravy vánočních stromků nebo lyží.

Jak říká Roman Brodský, nejlepší je lyže přepravovat na střeše, musíme mít příslušné nosiče, ideální je box, protože i v něm jsou upevňovací prvky. Když umístíme lyže dovnitř vozu, musíme je taky řádně upevnit, aby se při jízdě nehýbaly, jinak hrozí nebezpečí, třeba při prudkém brzdění, nebo při průjezdu prudkou zatáčkou.

Není žádná vzdálenost dostatečně krátká na to, aby během jízdy nemohlo dojít k nebezpečné situaci…
Roman Budský, dopravní expert

Vánoční stromek se, podle Romana Budského, musí přepravovat tak, aby nepoškodil jiné účastníky bezpečnostního provozu. Ideální je vozit stromek na střeše, na příslušných nosičích a řádně upevněn. Vevnitř vozu je ideální stromek umístit kmenem směrem k řidiči, opřít kmínek o zadní opěradlo sedačky spolujezdce a opět ho pořádně uchytit, například bezpečnostními pásy.

A je určitě také dobré vědět, že za přepravu špatně upevněného nákladu, tedy i špatně upevněného stromku či lyží, hrozí i pokuta do 2000 korun.

Spustit audio

Související